Enerji şirketi Total'e büyük darbe

Gelen son dakika haberine göre; Koronavirüs salgınının küresel ekonomi ve enerji pazarı üstündeki negatif etkileri nedeniyle Afrika'da faaliyet gösteren dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz şirketlerinden Fransa merkezli Total, birçok faaliyetini askıya aldığını açıkladı.

Salgının yanı sıra piyasalardaki büyük çaplı dalgalanmalar ve Afrika'nın belirli bölgelerinde devam eden çatışmalar da şirket faaliyetlerini olumsuz etkiledi.

PROJELERİ RAFA KALDIRDILAR

Bu yıl birçok projeyi askıya aldığını duyuran Total, Uganda'da "Tilenga" petrol arama, çıkarma ve iletme projesini söz konusu koşullar sebebiyle 2022'ye ertelerken, Angola'nın en büyük açık deniz üretim alanlarındaki projelerini de bir süreliğine rafa kaldırdığını duyurdu.

Ayrıca şirket, nisanda Brunei, Sierra Leone ve Liberya'daki toplam değeri 400 milyon doları bulan varlıklarını da sattığını açıkladı. Nijerya'da hidrokarbon çalışmaları yürüttüğü Preowei sahasındaki projesini askıya alan Total, ülkedeki Egina sahasında sismik faaliyetlerini belirli bir süreye kadar durdurduğunu bildirdi.

NET GELİRİ BÜYÜK ORANDA AZALDI

Total'in 2019 görünüm raporuna göre, Aralık 2019'da başlayan Kovid-19 ve 6 Mart'ta OPEC ile Rusya'nın üretim kısıntısı kararı alamaması sebebiyle düşen petrol ve doğal gaz fiyatları, şirketin faaliyetlerini sınırlandırarak net gelirin büyük oranda azalmasına yol açtı.

Şirketin, proje, varlık ve enerji rezervlerini yeniden gözden geçirdiğine işaret edilen rapora göre, bu yıl petrol ve doğal gaz projelerine yaptığı yatırımları yüzde 25 azaltan Total, sermaye harcamalarında bugüne kadarki en yüksek kesintiyi gerçekleştirdi.

"AFRİKA'YLA İLİŞKİLERİNİ ENERJİ ÜZERİNDEN SÜRDÜRÜYOR"

Avrupa Perspektifleri ve Güvenlik Enstitüsü Başkanı Emmanuel Dupuy,  yaptığı açıklamada, Fransa'nın 20 yıldır benimsediği enerji politikası ve enerji bağımsızlığı için Afrika'nın hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Fransa'da ampüllerin 3'te 1'i Nijer'deki uranyum kaynakları sayesinde yanıyor." dedi.

Sömürge dönemi sonrası Fransa'nın, eski kolonileriyle ilişkilerine enerji şirketleri üzerinden devam ettiğini aktaran Dupuy, bu süreçte Total ile ELF Aquitaine şirketlerinin, Afrika'daki en büyük Fransız gücünü temsil ettiklerini kaydetti.

Fransa'da toplam gücü 63 gigawat olan 18 nükleer santralin faaliyeti için 58 nükleer reaktörün aktif durumda olduğunu vurgulayan Dupuy, "Fransa, Avustralya ve Kanada'dan sonra dünyanın üçüncü büyük uranyum üreticisi Nijer'den yıllık olarak 115 bin ton uranyum çıkarıyor. Ayrıca Mali madencilik şirketi ile ülkedeki altın, gümüş ve uranyum madenlerini işletiyor." değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

Enerji şirketi Total'e büyük darbe ile ilgili etiketler Fransa Fransız ASKİ total enerji proje
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.