Son dakika: Dolar ne kadar oldu? Euro'da durum ne?

Amerikan Doları her gün yeni bir rekor kırıyor. Ekonomi çevreleri dolardaki artış için ne diyor? Dolar ne zaman duracak? Güne 3,62 düzeyinden başlayan dolar, sabah saatlerinde açıklanan Kasım ayı sanayi üretimi verilerinde artış kaydedilmemesi sonucunda hızla tırmanışa geçti. İşte dolar için ekonomik çevrelerin beklentisi...

Bu gün sabah 3,62 seviyelerinde olan dolar saat 13:53 itibariyle 3,7355 seviyesinden işlem görmeye başladı. Amerikan Doları 9 ocak 2017 cuma günü itibarıyla günlük bazda yüzde 2,52 seviyesinde prim yapmış durumda. Amerikan Doları’ndaki yükseliş Euro için de geçerli. Euro gün içerisinde yüzde 2,3 düzeyinde gelişme kaydederek 2,9252 düzeyine çıktı.

Haftanın ilk işlem gününde piyasaların açılmasıyla birlikte Amerikan Doları ve Euro hızla arttı. Dolar ve Euro geçtiğimiz haftayı yaklaşık yüzde 3 seviyesinde değerlenerek kapattı. Dolar ve Euro, bu haftaya da kaldıkları yerden artmaya başladı. Bu durum karşısında ekonomi çevreleri dövizdeki hareketlilik yavaşlamak bir yana, artarak devam ediyor değerlendirmesinde bulundu.

Dolar ve euro alev alev! Yeni rekorlar geldi...

Dolarda neler oldu?

Geçtiğimiz aylarda doların 3,60 seviyelerini bulmasıyla iç piyasada başlatılan dolar bozdurup Türk Lirası’na geçme kampanyaları faydalı olmuş dolar 3 lira 40 kuruş seviyesine çekilmiş ve dolar 3,5 lira düzeyinde dengelenmişti. 2017'ye 3 lira 52 kuruş seviyesinden giren dolar, aradan geçen 1 haftalık süreçte hızla tırmanışa geçti.

Euro 3,90’a seviyelerinde

Bu sabah piyasaların açılması ile başlayan tırmanış açıklanan Kasım ayı sanayi üretimi verisinin bir önceki aya göre değişim göstermemiş olması dövizin hızla yükselişe geçmesinde etkili oldu. Türkiye ekonomisinin 2016 yılının 3. Çeyreğinde yaşadığı yüzde 1,8’lik daralmanın akabinde yılın dördüncü çeyreğinde tekrar yükselişe geçmesi bekleniyordu. Kasım ayında gelen verilerde bir gelişme gözlenmemesi, iç piyasadaki yatırımcıyı endişeye sürükledi.

Hükümet dolar karşısında ne diyor?

Hükümetten yapılan daha önceki açıklamalar, yılın son çeyreğinde tekrar ekonominin büyümeye başlayacağı yönündeydi. Buna dair emarelerin zayıf gerçekleşmesi, doların henüz sabah saatlerinde yüzde 2’ye yakın prim yaparak 3 lira 69 kuruş seviyesine gelmesine neden oldu. Hükümet ayrıca dolar bozdu Türk Lirasına geç kampanyası ile doların ateşini bir nebze olasun söndürmüştü.

Aynı şekilde Euro’da yüzde 1’i aşkın değerlenerek 3,8860 düzeyine kadar yükseldi. 2017 yılının sonu için aşılmaması beklenen 3,75’lik dolar düzeyi daha yılın ilk haftasında zorlanmaya başlandı. Ekonomik durumun aynı şekilde devam etmesi halinde ekonomi uzmanları 2017 yılının ilk çeyreği tamamlanmadan bu seviyenin aşılabileceğini tahmin ediliyor.

Vatandaşın, geçen haftaki banka mevduat rakamlarına göre oluşan tablo karşısında yeniden dolar ve Euro’ya yatırım yapmaya başlamış görünüyor.

Dolar ve Euro nerede durur?

Piyasalar, ülke ekonomisinin 2016 yılı üçüncü çeyreğinde yaşanan daralmanın akabinde dördüncü çeyrek itibariyle yüzde 3’e yakın gelişme kaydetmesini bekliyordu. Bu sabah açıklanan Kasım ayı sanayi verilerinin beklenenin altında gelmesiyle bu beklentinin tam olarak gerçekleşmeyeceği ön görülmeye başlandı. Bunun üzerine hızla değer kaybetmeye başlayan Türk Lirası, hemen her geçen saat biraz daha geriliyor.

Amerikan Doları ve Euro’daki yükselişin nerede duracağını merak eden vatandaşlar, yatırımlarını ne yönde yapacakları konusunda kararsız kalmış durumdalar. Pek çok ekonomiste göre maalesef Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısındaki yükselişi devam edecek. 2017 yılı içerisinde 3 kez faiz artışı ön gördüğünü belirten Fed’in bu faiz artırımlarını gerçekleştirmesi durumunda doların 4 lira seviyesini görmesinin sürpriz olmayacağını belirten uzmanlara göre aşağıdaki direnç noktası ise 3,50’ye kadar yükselmiş durumda.

Euro için de benzer tahminlerde bulunan uzmanlar, kısa vadede Euro’nun 4 liranın üzerine tırmanacağını ve 2017 yılı sonu itibariyle 4,25 liraya kadar yükselme olasılığının bulunduğunu belirtiyorlar. Ekonomistlere göre Euro için alt direnç noktası 3,70 düzeyinde.

Amerikan Doları ve Euro kurunun düşüşe geçebilmesi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın güçlü bir faiz artırımına gitmesinin gerektiği belirtiliyor.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.