Soğan dolması nasıl yapılır?

Soğan dolması, Türk mutfağının lezzetli ve geleneksel bir yemeğidir. Bu özel yemek, özenle seçilmiş malzemelerin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan bir lezzet şölenidir. Soğan dolması, lezzetinin yanı sıra sağlıklı ve besleyici olmasıyla da ön plana çıkar. Peki, soğan dolması nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...

Soğan dolmasının hazırlanışı titizlik ve özen gerektiren bir süreçtir. İlk olarak, iri boy soğanlar seçilir ve kabukları soyulur. Soğanların iç kısımları, iç harcın yerleştirileceği şekilde oyulur. Ardından, iç harcın hazırlanması için pirinç, kıyma, doğranmış soğan, baharatlar ve yeşillikler bir araya getirilir. Bu karışım, özenle hazırlanan soğanların içine doldurulur. Dolma içine yerleştirilen malzemelerin uyumu, yemeğin lezzetini belirleyen önemli bir faktördür. Peki, soğan dolması nasıl yapılır? Detaylar haberimizde... 

Malzemeler:

8-10 adet büyük boy soğan

1 su bardağı pirinç

200 gr kıyma

Yarım su bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı kuş üzümü (isteğe bağlı)

Yarım çay bardağı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)

Yarım çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi (isteğe bağlı)

Yarım demet taze soğan veya yarım demet taze sarımsak yeşili (isteğe bağlı)

Yarım demet taze maydanoz

Tuz

Karabiber

Yarım limon suyu

Yapılışı:

Soğanların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. İki yarısını da su dolu bir kaba koyarak yaklaşık 30 dakika suda bekletin.

Beklettiğiniz soğanları bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek haşlayın. Soğanlar yumuşayınca süzün.

Pirinci yıkayın ve süzün. Geniş bir karıştırma kabında pirinci, kıymayı, zeytinyağını, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı, çekilmiş ceviz içini, ince doğranmış taze soğan veya sarımsak yeşilini (isteğe bağlı) ve ince doğranmış maydanozu karıştırın.

Karışıma tuz, karabiber ve limon suyu ekleyerek iyice harmanlayın.

Haşlanmış soğanları nazikçe açarak yapraklarını ayırın. Her bir yaprağın içine hazırladığınız iç malzemeden koyun ve rulo şeklinde sarın.

Dolmaları düzgünce bir tencereye dizin. Üzerine bir tabak kapatın ki dolmalar açılmasın.
Üzerine sıcak su ekleyin ve orta ateşte dolmalar iyice pişene kadar yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin.

Soğan dolmalarını piştikten sonra servis tabağına alarak üzerine yoğurt veya sos tercihinize göre süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun!

 

Soğan dolması nasıl yapılır? ile ilgili etiketler soğan Yemek
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.