Sultan Abdülhamid'in bizzat yaşadığı hikaye

Şişli Etfal Hastanesi'nin ismi nereden geliyor? Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin (yaygın bilinen adıyla Şişli Etfal) kuruluş hikayesi hayli ilginç. Sultan Abdülhamid Han'ın emriyle kurulan hastane imkansızlıklardan ötürü yollarda can veren çoçukları kurtarmak için kuruldu.

Sultah Abdülhamid, 1898'de bir evde alevler içinde kalan ve vücudu yanan bir Ermeni vatandaşının kızının bölgedeki en yakın hastaneyi yetiştirilmesine çalışılırken yolda can vermesinin haberini alır. Bundan çok etkilenerek sabah çocuk ölümlerinin önüne geçmek için çok önemli bir karar verir. Böylece binlerce çocuğun ve insanın hayatının kurtulmasına önayak olur.

Popüler tarih yazarı Ahmet Anaplı, bugünkü yazısında Sultan Abdülhamid Han'ın emriyle kurulan hastanenin hikayesiyle ilgili çarpıcı detayı şöyle anlattı:

"1898 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy bağlarında oturan bir Ermeni vatandaşın evi yanar. İçinde 3 yaşındaki çocuk ağır yanıklar içinde gelen itfaiye tarafından o bölgeye en yakın hastane olan Taksim İlk Yardım Hastanesine yetiştirilmeye çalışılır. Fakat yolun uzunluğundan dolayı çocuk yolda can verir. Haber İstihbarat tarafından o gece sultana verilir. Üzüntüsünden o gece ne yapacağını bilemez sultan. Sabah olur olmaz derhal Sağlık Bakanı'nı saraya çağırtır ve der ki; benim himayem altında yaşayan hiçbir çocuk imkânsızlıklardan ötürü yollarda can vermemeli derhal Şişli'ye sadece çocukların (tıfılların) tedavi edilebileceği bir hastahane yapın masrafını da devlet değil ben hazine-i Hassamdan ( yani kendi hususi parasından) ödeyeceğim der.

Bir de o aralar 2. Abdülhamid'in 7 aylık kızı Hatice Sultan 14 Şubat 1898 günü difteri hastalığından dolayı ölmüştür. Bunun üzerine bir de bu Ermeni kızın yanması tuz biber oldu. 2. Abdülhamid 4 gün sonra Dr. İbrahim Bey'i bir çocuk hastanesi kurmakla görevlendirmiştir. Dolayısıyla dünyanın ilk çocuk hastahanesi Ulu hakan Abdülhamid han tarafından Ermeni bir kızın yanması ve yolda can vermesi sebebiyle Şişli'de Çocuklar yani tıfıllar anlamına gelen ”ETFAL” ismi ile kuruluyor… İşte büyük insan işte Allah'ın dünyadaki gölgesi, işte resul-i zişanın halifesi Ulu hakan, Cennet mekân Abdülhamid Han hazretleri. Daha ne söylenebilir ki…"

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Sultan Abdülhamid'in bizzat yaşadığı hikaye ile ilgili etiketler şişli etfal hastanesi Abdülhamid
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.