Sis neden oluşur? İstanbul'da sis ne zaman bitecek?

Meteoroloji'den yapılan son açıklamada İstanbul'da gece saatlerinden itibaren başlayan yoğun sisin gün boyunca etkili olacağı belirtildi. Vatandaşlar ise sis neden oluşur sorusuna yanıt aradı. Peki ama İstanbul'da sis ne zaman sona erecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından son yapılan uyarıların hemen ardından İstanbul’da gece saatlerinde başlayan yoğun sis hava ulaşımını olumsuz yönde etkiledi. Sürücüler yoğun sis yüzünden saatlerce trafik çilesiyle uğraşırken hava ve deniz yolları da bundan nasibini aldı.

Görüş alanını önemli bir ölçüde düşüren ve Meteorolojik bir olay olan sis İstanbul’u oldukça kötü etkiledi. İstanbullular 6 Kasım sabahına yoğun sisle uyandı.

Sis neden oluşur?

Yatay görüş mesafesini 1 km kadar altına indiren ve meteorolojik bir olay olan sis, Stratus bulutunun yerde ya da yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinmektedir. Yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğuşması ya da donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden oluşur.

Sis neden oluşur? İstanbul'da sis ne zaman bitecek?

Sis, yatay görüşü 1000 m' nin altına düşüren yere yakın hava tabakasında yayılmış küçük su damlacıkları ya da kristallerden oluşan meteorolojik bir olaydır.

Sis ulaşımı olumsuz yönde etkileyen yaygın bir meteorolojik olaydır ve yatay görüş mesafesini ve eğer kalınlığı fazla ise dikey görüş mesafesini engelleyen bir hadisedir. Bu nedenle sis insan yaşamını doğrudan etkiler.

Oluşum şekillerine göre sis, 2 ana grupta toplanabilir;

1- Hava Kütlesi Sisleri (Soğuma Sisleri):

a- Adveksiyon Sisleri
b- Radyasyon Sisleri
c -Adveksiyon -Radyasyon Sisleri
d- Yamaç sisleri

2- Cephe Sisleri:

a- Sıcak Cephe önü sisleri
b- Soğuk cephe gerisi sisleri
c -Cephe hattı sisleri

Görüş mesafesine göre sis, 3 başlığa ayrılabilir;

1. Hafif Sis: (Görüş mesafesi 1,6 km.'nin altında)
2. Yoğun Sis: (Görüş mesafesi 1 km.'nin altında)
3. Aşırı Yoğun Sis: (Görüş mesafesi 400 m' nin altında)

Sis neden oluşur? İstanbul'da sis ne zaman bitecek? - Resim : 2

Oluştuğu sıcaklığa göre sis, 3 başlığa ayrılabilir;

1- Sıcak Sis : 0°C' nin üzerinde
2- Soğuk Sis: -30°C ve 0°C arasında
3- Buz Sisi : -30°C'den daha soğuk

İstanbul’da sis ne zaman bitecek?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'u "sarı kod" ile uyardı. MGM'nin sosyal medyadan yaptığı uyarıya göre bu akşam saatlerinden yarın öğle saatlerine kadar kentte yoğun sis bekleniyor. Sisli havanın İstanbul’da 8 Kasım tarihine kadar sürmesi ön görülüyor.

Sis neden oluşur? İstanbul'da sis ne zaman bitecek? ile ilgili etiketler İstanbul sis hava durumu Meteoroloji
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.