Şirketlerin enflasyonu marta göre hız kaybetti

İstanbul Sanayi Odası’na üye sektörlerde girdi maliyetlerindeki fiyat artışı hız kesti. İSO raporuna göre, şubat ayındaki depremin ardından bazı sektörler çok güçlü toparlanma eğilimi gösterirken, bazıları ise yeni sipariş alma ve üretim hacmini artırma konusunda zorluk yaşamaya devam etti. Takip edilen tüm sektörlerde girdi maliyetleri nisanda artmaya devam etmekle birlikte bunların çoğunda enflasyon mart ayına göre hız kaybetti. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Martta olduğu gibi nisanda da üretimin artış gösterdiği sektör sayısı altı oldu. Öte yandan, anket kapsamındaki sektörler belirgin şekilde farklı eğilimler sergiledi. Kara ve deniz taşıtları ile ana metal sanayiinde toparlanma hız kazandı ve üretimde güçlü genişleme kaydedildi.

Şirketlerin enflasyonu marta göre hız kaybetti

Buna karşılık, başta ağaç ve kağıt ürünleri ile giyim ve deri ürünleri olmak üzere kimi diğer sektörler zorlu faaliyet koşullarıyla karşılaşmaya devam etti. Üretimdeki tabloya benzer şekilde, yeni siparişler sektörlerin yarısında artış gösterdi. Yeni siparişlerde en güçlü artış ana metallerde, en keskin yavaşlama ise ağaç ve kağıt ürünleri sektöründe kaydedildi. 
Nisanda sektörlerin çoğunluğu istihdamını artırırken diğerleri ise erken emeklilik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından bazı çalışanların işten ayrılması nedeniyle işgücünü genişletmekte zorlandı.

Nisanda sektörlerin çoğunluğu istihdamını artırırken diğerleri ise erken emeklilik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından bazı çalışanların işten ayrılması nedeniyle işgücünü genişletmekte zorlandı.

PLASTİK İSTİHDAM LİDERİ

İstihdamdaki en güçlü büyüme kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde kaydedildi ve bu sektör çalışan sayısını son 16 ayın en yüksek hızında artırdı. Yeni siparişlerin durağan seyrettiği sektörlerde ise istihdam daha zayıf bir görünüm sergiledi. Takip edilen 10 sektörün tamamında girdi fiyatları nisan ayında artmaya devam etse de bunların büyük bölümünde enflasyon hız kesti. Girdi maliyetlerindeki en belirgin yükseliş giyim ve deri ürünlerinde yaşanırken, en ılımlı artış ise kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü firmalarında gerçekleşti. Hem yurt içi talepte hem de rekor artış sergileyen yeni ihracat siparişlerinde gözlenen güçlü seyrin fiyatlandırma gücünü desteklemesi sonucu, satış fiyatlarında en hızlı artış kara ve deniz taşıtları sektöründe kaydedildi. Nihai ürün fiyatlarının düşüş kaydettiği tek sektör, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri oldu. Şubat ayındaki depreme bağlı olarak girdi temininde yaşanan sorunlar, takip edilen sektörlerin yarısında teslimat sürelerinin Nisan ayında da artmasına yol açtı. En belirgin bozulma, iş yükündeki artış nedeniyle girdi talebinin keskin bir şekilde yükseldiği kara ve deniz taşıtlarında gerçekleşti.

Şirketlerin enflasyonu marta göre hız kaybetti ile ilgili etiketler ekonomi Sanayi
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.