Sır perdesi aralandı... Lavrov: İstanbul'da barışı İngiltere engelledi
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, 2022’de İstanbul’da planlanan barış anlaşmasının dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından engellendiğini iddia etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının üçüncü yıl dönümünde Ankara’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İkili, ticaret, enerji ve turizm gibi konuları ele alırken, Lavrov’un basın toplantısındaki açıklamaları gündeme damga vurdu. Lavrov, 2022’de İstanbul’da planlanan barış anlaşmasının dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından engellendiğini iddia etti. İşte görüşmenin detayları…
Lavrov’dan Çarpıcı İddia: İstanbul’daki Barış Anlaşmasını Johnson Engelledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Nisan 2022’de Türkiye’nin arabuluculuğunda İstanbul’da yapılan görüşmelerde Ukrayna ile barışa çok yaklaşıldığını ancak bu sürecin İngiltere tarafından baltalandığını savundu. Lavrov, “Ukrayna ile bir anlaşmaya varmıştık. Ancak Boris Johnson, Ukrayna’ya bu anlaşmayı imzalamasını yasakladı ve savaşın devam etmesi gerektiğini söyledi” dedi. Rusya’nın iyi niyetle ordularını geri çektiğini belirten Lavrov, Batı’nın ise Ukrayna’yı seferberliğe teşvik ettiğini öne sürdü.
“Savaşın Sebepi Ukrayna’nın NATO Çabası”
Lavrov, 24 Şubat 2022’de başlayan savaşın temel nedeninin Ukrayna’nın NATO’ya girme girişimleri olduğunu tekrarladı. “Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması bizim kırmızı çizgimiz. ABD ile Riyad’daki görüşmelerde de bu netleşti. Trump bile Ukrayna’nın NATO’ya alınmasının hatalı olduğunu açıkça söyledi” diyen Lavrov, savaşın ancak Rusya’yı tatmin edecek bir sonuçla bitebileceğini vurguladı. Rusya’nın barışa hazır olduğunu ancak Ukrayna yönetiminin tutarsızlığından şikayet etti.
Türkiye’nin Arabuluculuk Rolü Yeniden Gündemde
Türkiye, savaşın ikinci ayında İstanbul’da Rusya ve Ukrayna’yı buluşturan ilk arabuluculuk görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı. Bakan Fidan, ABD’nin son barış girişimlerini desteklediklerini belirterek, “Savaşın müzakerelerle sona ermesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Daha önce olduğu gibi görüşmelere ev sahipliği yapabiliriz. Karadeniz’de seyrüsefer güvenliği için de çaba gösteriyoruz. Amacımız, iki komşumuz arasında kalıcı barış” dedi. Türkiye’nin bu süreçteki rolü, uluslararası camiada dikkatle izleniyor.
Suriye’de Ortak Mesaj: Toprak Bütünlüğü ve İstikrar
Görüşmede Suriye konusu da masaya yatırıldı. Lavrov, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve istikrarı, bölgenin güvenliği için kritik. ABD’nin askeri üsleri ve kaynak sömürüsü ise istikrarsızlığı körüklüyor” dedi. Fidan ise Türkiye’nin Suriye’nin birliğine zarar verecek ayrılıkçı hareketlere karşı olduğunu vurguladı: “Bölgedeki çatışmaların çözümü için olumlu adımlar atılırken, Türkiye’nin güvenlik kaygılarına saygı bekliyoruz.”
Fidan’dan İsrail’e Sert Eleştiri: İntihar Politikası
Basın toplantısında İsrail’in Suriye ve Lübnan’a yönelik saldırıları da gündeme geldi. Fidan, “İsrail’in saldırgan politikaları bölgeyi istikrarsızlaştırıyor ve terör riskini artırıyor. Bu, İsrail’in kendi güvenliğine de zarar veriyor. Netanyahu hükümetinin bu intihar politikalarından vazgeçmesi için uluslararası toplum baskı yapmalı. Aksi halde beklenmedik krizler kapıda” diyerek iki devletli çözümü savundu.