'Sıkıyönetim komutanıyım, emir komuta bende'

15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilişkin İzmir'de 270 sanığın yargılandığı davada savunma yapanbir tutuklu sanık , Ege Ordusu Komutanlığı Eski Kurmay Başkanı Hakbilen'in "İzmir ve Manisa sıkıyönetim komutanıyım, bundan sonra emir komuta bende" dediğini söyledi.

İzmir'de Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, bazı sanıklar savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık eski Maltepe Askeri Lisesinde görevli Binbaşı Hüseyin Kayır, "Ege Ordusu Komutanlığı ile Maltepe Askeri Lisesindeki sanıklarla belli bir amaç doğrultusunda ortak hareket ettikleri, sözde sıkıyönetim ilan planını okul komutanlığında okuyan şahıs olduğu, Ege Ordusu komutanlığına giden grup içerisinde yer aldığı, diğer sanıkların gerçekleştirdiği eylemler ile darbeye teşebbüste etkin olarak rol aldığı" suçlamalarına yönelik savunmasını gerçekleştirdi.

Sanık Kayır, Maltepe Askeri Lisesi ya da Ege Ordusu Komutanlığında, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in derdest edilmesi girişiminde bulunacak şüpheli bir olaya ya da teçhizatlı kişilere rastlamadığını, FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını, 15 Temmuz'da görevini yaptığını ve o gecenin mağduru olduğunu ileri sürdü.

EGE ORDUSU'NDAKİ ŞÜPHELİ DRONE

Tutuklu sanık Üsteğmen Yücel Atıgan ise hakkındaki "Ege Ordusu Komutanlığı'ndaki faaliyetler ile Orgeneral Recep'in yerini öğrenmek için insansız hava aracı 'Drone' uçurduğu" şeklindeki suçlamayı reddetti.

HELİKOPTER "PAKET" ALMAYA GELMİŞ

Tutuklu sanık Binbaşı Recep Kılıç'ın talimatıyla saat 23.14'te santralin yeniden açıldığını söyleyen sanık Atıgan, o gece helikopter pistinde iki helikopter gördüğünü, Orgeneral Recep'in emirleri doğrultusunda piste giderek helikopterlerin kaldırılmasını sağladıklarını ileri sürdü.

"Helikopterdeki teknik personel ile pilota neden geldiklerini sorup, buradan gitmeleri gerektiğini belirttim. Onlar da bana, 'personel ve paket almaya geldik. Bize verilen emirde burada durmamız gerekiyor.' diye yanıt verdi. Oradan uzaklaşmamdan 5 dakika sonra zaten helikopter kalkmıştı." ifadelerini kullanan Atıgan, "Suçum o gece nöbetçi subay olmam mı, yoksa birileri tarafından kullanılmam mı?" dedi.
"Bundan sonra emir komuta bende"

Tutuklu sanık, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Recep'in eski koruma astsubayı Adnan Karaman ise darbe girişiminin yaşandığı gece, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Memduh Hakbilen'in bazı komutanlarla brifing salonunda toplantı yaptığını öğrenen Orgeneral Recep'in, salona giderek toplantıyı sonlandırdığını ifade etti.

'SIKIYÖNETİM KOMUTANIYIM'

Daha sonra sanık Hakbilen'in, odasına geldiği Orgeneral Recep ile tartıştığını beyan eden sanık Karaman, "Orgeneral Recep, Hakbilen'e 'Memduh Paşa sen emirleri kimden alıyorsun? Bana bağlı değil misin?' diye sordu. Memduh Paşa da, 'İzmir ve Manisa sıkıyönetim komutanıyım. Bundan sonra emir komuta bende' diye bir şey söyledi.

Abdullah Paşa da Hakbilen'in gözaltına alınması için talimat verdi. Odasına götürmek için koluna girdiğimiz Hakbilen, bize hitaben, 'Birlikler harekete geçti, geliyorlar. Sizin hepinizi vurdururum. Tarafınızı belirleyin.' tehdidinden sonra telefonlarını da alarak Hakbilen'i odasına götürdük." ifadesini kullandı. Mahkeme heyeti, duruşmaya salı günü devam edilmesini kararlaştırdı.

'Sıkıyönetim komutanıyım, emir komuta bende' ile ilgili etiketler FETÖ 15 Temmuz sıkıyönetim emir
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.