Sigorta Komisyonu Başkanı: 100 bine yakın hasar dosyası açılacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde, depremzedelerin sigorta şirketlerinden alacakları tazminatlar büyük önem taşıyor. Bu bağlamda Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, DASK ve hasar süreci ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından DASK ve hasar süreci ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Milliyet'e konuşan Bağcı'nın açıklamaları şu şekilde:

"100 BİNE YAKIN HASAR DOSYASI AÇILACAK"

"Deprem bölgesinde sigortalılık oranı ortalama yüzde 49 civarındadır. Şimdi baktığımızda o bölgedeki sigortalı konut sayısına yaklaşık 1 milyon 100 bin civarında, bu bölgede zorunlu deprem sigortası var. Benim beklentim en az yüzde 10-15 düzeyinde önemli hasar olduğu 100-150 bin civarında hasar olduğunu düşünüyorum.

Yüzde 20’ye yakın, 200 bin adedinde de küçük ve orta hasar olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yaklaşık minimum 100 bine yakın bir hasar dosyası açılacaktır."

"DASK HASARI ÖDEYEBİLECEK GÜCE SAHİPTİR"

"DASK’ta herhangi bir prim artışı yok, olmayacaktır. DASK’ta bunu ödeyebilir mi? DASK’ın ödeme gücü var mı vatandaş bunu sormaktadır. DASK’ın fon büyüklüğü 23 milyar civarındadır. Ödeme gücü ise 120 milyar TL civarındadır. Bu deprem ve bundan sonra oluşabilecek depremlerdeki hasarı ödeyecek güce sahiptir.

Aynı zamanda DASK’ta sınırsız eş zamanlı hasar ihbarını da karşılayabiliyor. Sadece 24 saatte 100 bine yakın hasar ihbarını alıp bunu dosyaya işleyebileceği güce de sahiptir.

O yüzden vatandaşlarımızın hiçbir tereddüt yaşamaması, aklında soru işareti olmaması lazım."

FİYATLARDA ARTIŞ VAR MI?

"DASK’ta deprem bölgelerine göre ve bina yapılarına göre belirlenen bir çarpan vardır. Prim buna göre hesaplanıyor. DASK’ın prim bedelini belirleyen en önemli etken de inşaat metrekare maliyetleridir. 25 Kasım 2022 tarihinde DASK konut metrekare maliyetini 3 bin 13 lira gibi belirledi.

DASK’taki ödenecek bedel poliçede yazan teminat bedeli olduğunu ayrıca hatırlatıyoruz. Bir kişi evini 50 metrekare gösterdi, 3 bin ile çarptı 150 bin lira poliçede teminat varsa ya da 300 bin lira yazan teminat varsa DASK’ın ödeyeceği teminat almış olduğunuz poliçedeki teminat ile sınırlıdır. Aşan kısım için ayrıca sigortalı, özel konut poliçesi alması gerekiyor."

"DEPREME ÖZEL BİR ARTIŞ YOK"

"Fiyat anlamında bir değişiklik yok, sigorta havuzundaki para bittiğinde ona göre trafik sigortası, konut sigortası primi böyle artıyor. Zorunlu deprem sigortasında inşaat metrekare maliyetleri artar ve yükselirse, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklama yaparsa DASK’ın metrekare maliyetleri artarsa, primi de o zaman artacaktır. Şu an depreme özel bir artış yoktur.

Diğer sigortalarda da metrekare baz alınıyor. Bunlarda da şu anda bir artış yok. Yarın inşaat maliyetlerinde artış olur, ekstra bir durum söz konusu olursa o zaman konut poliçesi primleri de yükselir."

KONUT SİGORTASI DA YAPTIRILMALI MI?

"DASK tek başına yeterli değildir. DASK konutlarda metrekare maliyetini 3 bin lira olarak alıyor. Ancak konut inşaat metrekare değeri şu anda 8-10 bin lira civarında, 100 metrekare eviniz varsa gerçek inşaat maliyetini 1 milyon lira civarındadır. Zorunlu deprem sigortası bunu maksimum 300 bin liraya kadar karşılıyor. 700 bin lira için ayrıca özel konut poliçesi yaptırılmasında fayda vardır.

Zorunlu deprem sigortası eşyayı da kapsamıyor. O yüzden gene özel konut poliçenizle bir eşya poliçesi teminatı eklemekte fayda vardır.

Şu anda zaten 72 saat boyunca yeni poliçe yapılması durduruldu. Hasar gören binalarda kesinlikle sigorta yapılmıyor."

"HASAR GÖREN BİNALAR İÇİN ÖDEMELER BAŞLADI"

Alo DASK 125 üzerinden, e-Devlet üzerinden de hasar ihbarında bulunabiliyorlar. Bu arada DASK hasar gören binalar için ödemelerine başladı, cuma günü ödemelere başladılar, bugün de ödemeler devam ediyor.”

Sigorta Komisyonu Başkanı: 100 bine yakın hasar dosyası açılacak ile ilgili etiketler DASK sigorta deprem
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.