Sivil vatandaşların engelli hale gelmesine veya vefatlarına neden olan olayın; yetkililerce güven ve asayişin korunmasında verilen görev sırasında vuku bulması halinde maaş bağlanabiliyor. Ayrıca güvenlik güçlerine kendiliklerinden yardımcı olan ve fayda sağlayanlar ile terör eyleminin ortaya çıkarılması veya bertaraf edilmesi sırasında engelli kalan veya hayatını kaybedenlerin yakınlarına da aylık bağlanıyor.
SGK yeni düzenlemeyi hayata geçirdi! Aylık bağlamada kolaylık
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), terör mağdurları için tarihi bir adım attı! Engelli hale gelen veya hayatını kaybeden vatandaşlar ile yakınlarına aylık bağlama süreçlerini kolaylaştıran yeni bir düzenleme hayata geçti. Valiliklerden alınamayan Zarar Tespit Komisyonu kararları nedeniyle mağdur olanlar, artık kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla aylık alabilecek. SGK, kalıcı çözüm için yasal çalışmalara başladı. İşte düzenlemenin detayları ve mağdurlara sağlanan destekler…


Başvurular nereye yapılacak?
Başvurular doğrudan dilekçe ile SGK'ya yapılabileceği gibi ikamet edilen il ya da ilçe mülki idare amirlikleri, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğüne de yapılabiliyor. Başvurular zarara uğrayan kişinin ya da mirasçılarının olayın öğrenilmesinden itibaren 60 gün, her halükârda olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılıyor.

Sorunun kaynağı
Mağdurlara aylık bağlanabilmesi için Zarar Tespit Komisyonu kararı ve gerekli belgelerin SGK'ya gönderilmesi gerekiyor. Olayın yaşandığı tarihten itibaren en geç bir yıl içinde valiliklerden gerekli yazıyı alamayan mağdurlara aylık bağlanamıyor. Bir yıl içinde yazı alamayan çok sayıda vatandaş bulunuyor. CİMER, TİHEK, TBMM Dilekçe Komisyonu ve Kamu Denetçiliği'ne (KDK) şikayetçi olan vatandaşlar, sonuç alamamaları üzerine mahkemenin yolunu tutuyor. Mağdurlar tarafından çok sayıda dava açılmış durumda.

SGK'dan yeni düzenleme
SGK, Meclis Dilekçe Komisyonu, TİHEK, CİMER ve KDK'dan gelen "bu sorunun çözülmesi için ne yapmayı planlıyorsunuz?" eksenindeki birden çok resmi yazı ve açılan tüm davaların kurum aleyhinde sonuçlanmaya başlaması üzerine harekete geçti. SGK, bir yıl içinde gerekli komisyon kararı ve belgelerin valiliklerden alınması için ne yapılabileceği konusunda İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdı.