Serj Sarkisyan, neden istifa etti?

Serj Sarkisyan kimdir, neden istifa etti? Ermenistan'ın başkenti Erivan'dan bir dizi asker göstericilerin safına katılarak Sarkisyan'ın başbakanlığını eleştirmişti. 17 Nisan'da muhaliflerin protestolarına rağmen Ermenistan'ın yeni başbakanı seçilen eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, görevinden istifa etti. Peki, Serj Sarkisyan kimdir, istifa mı etti, neden istifa etti? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Serj Sarkisyan neden istifa etti? Sarkisyan, Ermenistan Başbakanlık Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "Sizlere devletin başı olarak son kez hitap ediyorum. (Protestoların lideri) Nikol Paşinyan haklıydı.  Peki, Serj Sarkisyan kimdir, istifa mı etti, neden istifa etti? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Serj Sarkisyan, neden istifa etti?

SERJ SARKİSYAN NEDEN İSTİFA ETTİ?

17 Nisan'da muhaliflerin protestolarına rağmen Ermenistan'ın yeni başbakanı seçilen eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, görevinden istifa etti.

Sarkisyan, Ermenistan Başbakanlık Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "Sizlere devletin başı olarak son kez hitap ediyorum. (Protestoların lideri) Nikol Paşinyan haklıydı. Ben hata yaptım. Bu zor durumda birkaç çözüm yolu var ancak ben bu yolların hiçbirine başvurmayacağım. Bu benim tarzım değil. Görevi bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

'ÜLKEMİZE BARIŞ DİLİYORUM'

Protestoların kendisine karşı olduğunu kabul eden Sarkisyan, göstericilere hitap ederek, "Talebinizi yerine getiriyorum. Ülkemize barış, ahenk ve mantık diliyorum" diye ekledi.

PROTESTOLARIN SEBEBİ NEYDİ?

Muhalifler anayasa değişikliğiyle iki dönemlik cumhurbaşkanlığı süresi sona erince geçen hafta parlamentoda başbakanlığa getirilen Sarkisyan'ın istifa etmesini istiyordu.

Başbakanlık makamının yetkilerini artıran anayasa değişikliğinin Sarkisyan'ın iktidarda kalması için getirildiğini savunan muhalifler bütün yetkilerin başbakanda toplanmasına karşı çıkıyor ve Serj Sarkisyan'ın başbakanlık görevinden istifa etmesini istiyor. Serj Sarkisyan, 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti.

Yetkileri anayasa referandumu ile kısıtlanan cumhurbaşkanlığı makamına ise geçen ay Armen Sarkisyan seçilmiş ve geçen hafta yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini Serj Sarkisyan'dan devralmıştı.

Serj Sarkisyan, neden istifa etti? - Resim : 2

SARKİSYAN KİMDİR?

Serj Sarkisyan, 30 Haziran 1954 tarihinde Hankendi bölgesinde doğdu. Erivan Devlet Üniversitesi’nde filoloji eğitimi aldı. 1974-1979 yılları arasında da bir elektrikli cihaz fabrikasında torna bölümünde çalıştı. Daha sonra siyasete atılarak Stepanakert Şehir Komünist Partisi'nin gençlik koları başkanlığını yaptı. Bunun yanında Dağlık Karabağ Bölgesel Komitesi Komünist Örgütü'nün de genel sekreterliği vazifesini yürüttü. 1991-1994 yılları arasında da Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun başına geçti ve ulusal kahramanlık madalyasına layık görüldü. 1996'da da Milli Güvenlik Bakanlığı'na atandı. 2000 yılında da Savunma Bakanlığı görevine getirildi. 2007 senesinde de kalp krizinden ölen Andranik Markaryan yerine başbakan oldu.

2008 başkanlık seçimleri

Serj Sarkisyan 2008 yılında yapılan başkanlık seçimlerini kazanarak Ermenistan'ın yeni cumhurbaşkanı olmuştur.

Dağlık-Karabağ meselesi

Thomas De Waal'ın eserinde yazdığı yazılara göre Serj Sarkisyan, Hocalı Katliamı ile ilgili şu sözleri ifade etmiştir.

Hocalı'dan önce, Azerbaycanlı'lar bizim şaka yaptığımızı sanıyordu, Ermeniler'in sivil nüfusa karşı el kaldırmayacaklarını sanıyorlardı. Biz bunu kırmayı başardık ve olay işte bu. Aynı zamanda o delikanlıların arasında Bakü'den ve Sumgayıt'tan kaçanların da olmasını anlamalıyız! şeklinde konuştu.

Türkiye ile ilişkiler

- Serj Sarkisyan, 2008'in Eylül ayında Erivan'da yapılacak olan Ermenistan-Türkiye maçına dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü davet etmesi uluslararası alanda yankı bulmuş ve pek çok ülkede yakınlaşma için "futbol diplomasisi" tanımlaması yapılmıştır.

- 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 büyüklüğünde gerçekleşen Van Depremi'nde başsağlığı dileklerini ileten Serj Sarkisyan, "Yardım ekiplerimiz ne zaman isterseniz hazır" diyerek desteğini göstermiştir.

- Serj Sarkisyan, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası sebebiyle Abdullah Gül'e bir taziye mesajı göndererek Türk halkına başsağlığı dileklerini iletmiştir.

Özel yaşamı

Serj Sarkisyan, 1983 yılında Rita Dadayan ile evlendi. Bu birliktelikten Anuş ve Satenik isimlerinde iki kız çocuğu oldu. Bunun yanında Sarkisyan'ın Maryam, Serj ile Ara adlarında üç torunu bulunmaktadır.

ERMENİSTAN

Ermenistan ya da resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Güney Kafkasya'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir.

Daha önce Sovyetler Birliği'ne bağlı bir cumhuriyet iken Eylül 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde İran, batısında ise Türkiye ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti bulunur. 1 Ocak 2011 itibarıyla nüfusu 3.262.600 kişidir. Başkenti ve en büyük şehri Erivan'dır; Gümrü, Vanadzor, Eçmiadzin ve Hrazdan da ülkenin diğer önemli şehirlerindendir.

Ermenistan Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Dünya Ticaret Örgütü ve yaklaşık otuz diğer örgütün üyesidir

Serj Sarkisyan, neden istifa etti? ile ilgili etiketler sarkisyan kimdir istifa mı etti? neden istifa etti
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.