Sergey Lavrov Türkiye'de! Suriye ile normalleşme ve tahıl koridoru mesajları...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine çok önem veriyoruz. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor" dedi.

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklaması şu şekilde;

Bir yılı aşkın süredir devame den savaş uluslarası arenada zarar veriyor. 

Cumhurbaşkanımız Putin ve Zelenski ile temas halinde. Brüksel'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile bir araya geldik. Sergey ile bugün tahıl koridorunu ele aldık. İstanbul tahıl anlaşması müzakelerin sonuç verdiğini gösteriyor. Anlaşmanın devam etmesine önem gösteriyoruz. Bu dünya gıda krizi için de önemli.

SURİYE MESELESİ 

Tahıl anlaşmasını uzatılması için bazı sorunların giderilmesi gerekiyor. Sergey ile diğer bölgesel konuları da ele aldık. Suriye'yi değerlendirdik. Moskova'da dörtlü bir toplantı gerçekleştirilmişti. Bu toplantıdaki gayretleri sebebiyle teşekkür etmek istiyorum. Moskova'da her ülke görüşlerini şeffaf şekilde dile getirdi. Bir iki toplantıda tüm meselelerin halledilemeyeceğini biliyoruz. İstaşareler yoğunlaşarak devam edecek. 

Libya konusunu da ele aldık. Ülkenin demokratik ve şeffaf bir seçime hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamaları:

AKKUYU AÇIKLAMASI

Hükümet düzeyinde olabilecek temaslar düzeyinde temaslarda bulunduk. Akkuyu nükleer santrali kuyusunun inşasından bahseildi. Türkiye'nin enerji güvenliğini güçlendirecektir. Santrale 27 Nisan'da ilk nükleer enerjiyi sevk etmiş olacağız. Rus enerjisini dünya pazarına sevk etmek için bir merkez kuruyoruz. Bununla ilgili bir karar aldık.

Suriye meselesine ciddi önem ayırdık. Türkiye ile Suriye arasında ilişkiler Rusya aracılığı ile normalleşmeye başladı. Nisan ayında Moskova'da bakan yardımcıları toplandı. Bakanın bahsettiği toplantının önemini ben de vurgulamak istiyorum.

"LİBYA'DA TÜRK DOSTLARIMIZLA HEDEFİMİZ ORTAK"

Libya meselesi dünyayı yakından ilgilendiren bir konu. NATO bu ülkeye saldırdı ülke adeta yerle bir oldu. Bu ülkeyi toparlamaya çalışıyoruz. Bu süreç istediğimiz tempoda ilerlemiyor. Türk dostlarımızla hedefimiz ortak. Libya'da olan güçleri barıştırmak. Devlet yapılarını yeniden kurmak. Filistin meselesini de görüştük. Filistin ve İsrail ilişkilerinin onarılması için görüştük.

Devlet başkanlarımızın imzaladığı açıklamalar hala bizim işbirliğimizin temelini oluşturuyor. Bölge dışı ülkeler umarım bu sürece karışmaz bizim üçlü mutabakatımıza taraflar uymalıdır.

UKRAYNA MESELESİ

Ukrayna meselesini de ele aldık. Bir kez daha şuna dikkatleri çektik. Washington yapıcı olmayan siyaseti gütmeye devam ediyor. Rusya'yı sahada yeneceklermiş. Uluslararası alanda rakip görmek istemiyorlar. Bağımsız egemen politika yürüten ülkelere karşı çeşitli faaliyette bulunuyorlar. Rusya'dan sonra sıra Çin'e gelecek. kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. Herkesin ABD çıkarlarına uymalarını istiyorlar.

Bizim uluslararası çıkarlarımızı göz ardı ettiler. Bazı girişimlerle Ukrayna ve Rusya masaya oturtulmak isteniyor. Amerika hegemonyasını tutumunu empoze ediyor. Tek taraflı bir dünya düzeni kurmak istiyor. Fakat Rusya dünya ülkelerinin ekseriyeti ile birlikte bu düzenin BM kararlarına uygun olmasını istiyor.

"TAHIL ANLAŞMASI İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK"

Guterres ile tahıl anlaşmasını görüştük. Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısmı uygulanmıyor. Guterres sürekli çağrılarda bulunuyor batı ülkelerine ancak nafile bu çağrılara karşılık verilmiyor. Rus ürünlerinin sevkiyatı ile engeller devam ediyor. Türk mevkidaşlarımızla ilerde bunu her yönüyle görüşmeye devam edeceğiz. Genel Sekreterin imza attığı girişim batı ülkeleri tarafından engelleniyor. Sayın Bakanı Moskova'ya davet ediyorum. Temaslarımız devam edecek.

Sergey Lavrov Türkiye'de! Suriye ile normalleşme ve tahıl koridoru mesajları... ile ilgili etiketler Rusya Mevlüt Çavuşoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.