Serebral Palsi nedir? Serebral Palsi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Serebral Palsi nedir? Serebral Palsi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Her yıl dünyada 6 Ekim günü Dünya Serebral Palsi Farkindalik Günü olarak kutlanmaktadır. Bugünde insanlar yeşil giyinirler.

Serebral Palsi diğer adıyla beyin felci olarak bilinmektedir. Serebral Palsi; doğum öncesi, doğum sırasında ya da doğum sonrasında beyne oksijen gitmemesi ile oluşan bir kas kontrol yetersizliğidir. Peki, Serebral Palsi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Serebral Palsi beyinde oksijensiz kalma gibi sebeplerle oluşan hasarların beyin ve kas grubu arasındaki iletişimi etkilemesi ve kasların kullanımında güçlük çekilmesine yol açan nörolojik bir rahatsızlık olarak bilinir. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda görülmektedir.

Genellikle erken fatal dönem ve 5 yaşa kadar görülen Serebral Palsi oksijen yetersizliğinin yanı sıra enfeksiyon ve beyin anomalilerinde de ortaya çıkabilir. Serebral Palsi, bazı durumlarda tek bir nedene, bazı durumlarda ise birden çok hasara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doğum sırasında ve sonrasında bebeklerin yeterli oksijeni alamaması, enfeksiyon gelişmesi, pıhtılaşma problemleri, düşük kilo, yüksek ateş ya da beyin travmaları hastalığın en sık görülen nedenleri arasında gösterilir.

Yeni doğan bebeklerin ortalama yüzde 20’sinde bu nedenlere bağlı olarak Serebral Palsi görülmektedir.

Serebral Palsi nedir? Serebral Palsi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Hamilelik sırasında ise kızamıkçık, kanamalar, enfeksiyonlar, tansiyonun çok düşmesi ya da yükselmesi, genetik bozukluklar ve kan uyuşmazlıkları Serebral Palsi’ne neden olabilmektedir.

• Yuvarlanma, tek başına oturma veya sürünme gibi motor beceri gelişiminde gecikmeler
• Kas tonusunda aşırı sertlik ya da gevşeklik gibi değişiklikler
• Konuşma gelişiminde gecikmeler ve konuşma zorluğu
• Kaslarda spastisite adı verilen sertlik ve abartılı refleksler
• Ataksi olarak adlandıran kas koordinasyonu zayıflığı
• Titreme ve istemsiz hareketler
• Sık sık düşme
• Yutma problemleri
• Vücudun bir tarafını tercih etme, örneğin nesneleri hep aynı elle tutma
• Nöbet, zihinsel yetersizlik ve körlük gibi nörolojik problemler

SEREBRAL PALSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hareket ve duruş bozukluklarına neden olan ve farklı aşamalarda farklı belirtiler gösteren beyin felcinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte modern tıbbın destek tedavileri, fizyoterapiler ve ilaç tedavisi ile hastaların yetenek ve becerilerinin gelişmesi sağlanmaktadır.

 

Serebral Palsi nedir? Serebral Palsi belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? ile ilgili etiketler serebral palsi beyin felci Serebral Palsi belirtileri Serebral Palsi tedavisi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.