Serdar Turgut, "İran şahinlerine darbe"yi yazdı!

Habertürk yazarı Serdar Turgut, Trump'ın Milli Savunma Bakanı Mattis'i bile ters köşe yapan "Suriye'den çekilme" kararı sonrası Washington'daki havayı yazdı. Kararın yönetimdeki tüm birimlerin üzerine bomba gibi düştüğünün altını çizen Turgut, bunun aynı zamanda "İran şahinlerine darbe" de olduğunu vurguladı. Savunma Bakanı Mattis'in karardan son ana kadar haberi olmadığının altını çizen Turgut, Washington'da şu an tam bir belirsizlik ve şaşkınlığın hakim olduğunu yazdı.

 İşte Serdar Turgut'un "Asker çekme kararından sonra Washington" başlıklı yazısı...

ASKER ÇEKME KARARINDAN SONRA WASHİNGTON

Başkan Trump’ın Suriye’deki askeri gücünü hızlı biçimde çekeceğini açıklaması Washington’daki yönetimin tüm birimlerine bomba gibi düştü.

Açıklama duyulur duyulmaz birimler arasında muazzam bir telefon trafiği başladı.

Sürekli konuştuğum insanları aradığımda telefonları hep meşgul sinyali veriyordu.

Başkan'ın en yakınındaki isimlerden tutun Suriye’de işleri götüren birimlerin başındakilere kadar hiç birisinin böyle bir açıklamanın geleceğinden haberi yoktu.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMADI

ABD Dışişleri Bakanlığı öylesine şaşırmıştı ki öğleden sonra yapılan geleneksel basın brifingi acilen iptal edildi. Bakanlığın konu hakkında gelecek sorulara vereceği anlamlı bir cevabı olmadığından bu iptale gidildi.

Medya olarak yazılı sorularla bombardıman ettik bakanlığı, sonunda çareyi Beyaz Saray basın sözcüsünün yaptığı açıklamanın yazılı metnini aynen yayınlamakta buldular.

O yazılı metinde çekilmenin gerekçesi üzerine yeni ve anlamlı tek bir cümle yoktu. DEAŞ ile savaşta yeni aşamaya geçileceği söyleniyordu ama o yeni aşamanın ne olacağı beli değildi.

MATTIS DIŞTA TUTULDU

Savunma Bakanı Mattis konunun tamamen dışında tutulmuştu. Dışişleri Bakanı Pompeo ile Trump en azından bir gün önce konuşmuşlardı konuyu.

Çekilme kararını duyar duymaz askerler çekilmenin nasıl güvenli bir biçimde yapılacağı üzerine çalışmaya başladılar. Ortada bir plan yoktu çünkü hızlı bir çekilmenin olacağını kimse tahmin etmiyordu.

İRAN ŞAHİNLERİNE DARBE

Ulusal güvenliğin çalışma bölgesinde tam bir matem havası vardı. Çünkü İran’a karşı şahin kanadın önemli isimleri olan Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Amerikan ordusunun İran’a karşı caydırıcı unsur olarak Suriye’de kalacağını açıklamışlardı son iki hafta içinde.

Washington’daki PYD/YPG ofisiyle konuşan kaynaklarım çekilme kararının ofiste tam bir panik yaratmış olduğunu söylediler.

TRUMP İLK ERDOĞAN'A SÖYLEDİ

Yaptığım görüşmelerden öğrendiğime göre Başkan’ın bu kararını herkesten önce Başkan Erdoğan 14 Aralık'ta öğrenmiş.

Beyaz Saray’ın iç işleyişlerini bilen kaynaklarım, Trump’ın yakın danışmanlarına Erdoğan’ın bölgeye yönelik kararlılığından bahsettiğini ve Başkan Erdoğan’ın duruşundan etkilendiği belli olan Trump’ın çekişme kararını bu konuşmadan sonra daha rahat aldığını vurguluyorlar.

BELİRSİZLİK VAR

Bütün bunlar yaşandı ama şu anda yeni aşamanın ne olacağını Wasghington’da hiç bir birim bilmiyor.

Türkiye ile ilgili birimler de Türk-Amerikan ilişkisinde yeni bir sayfa açılmış olduğunu ve birçok şeyin değişeceğini söylüyorlar ama onlar da yeni sayfanın nasıl olacağı ve nelerin değişeceğini söyleyemiyorlar.

Anlayacağınız Washington’da belirsizlik ve şaşkınlık hakim şu anda.ldi

Serdar Turgut, "İran şahinlerine darbe"yi yazdı! ile ilgili etiketler Donald Trump ABD Suriye Serdar Turgut
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.