Selvi: Sorulardaki ağırlık birbirine denk olmalı! SuperHaber-Özel

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, üniversiteye girişte yeni sistemi SuperHaber’e değerlendirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemi açıkladı. Saraç, "2018-2019 eğitim yılında yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu açıkladı. Yapılan değişiklikleri SuperHaber’e değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, özünde değişiklik olmadığını sistemsel ve yapısal bir değişiklik yapıldığını söyledi. Selvi, “sorularda ki ağırlığın birbirine denk olması lazım. Eğer bu olmazsa objektifliği bozar ve bazı öğrencilerde negatif sonuçlar oluşturabilir” dedi.

PUANLARI %40 ORANINDA 1. SINAV ETKİLİYOR

Selvi şunları söyledi:

Sayın Saraç’ın ifade ettiği gibi hiçbir sistem mükemmel değildir. Sınavlar iki esaslı yapılır. Birincisi seviye belirlemek ikincisi de eleme sınavları… Bizde seviye belirleme sayabileceğimiz başarı çıtası büyük oranda sınava giren öğrenciler tarafından aşılıyor. Ancak yerleştirmeye esas olan sıralamada ise bir yarış söz konusu. Şimdi burada bir sınav stresi ve objektifliği ile ilgili bir takım değerlendirmelere konu olabiliyor. Şu anda yapılan mevcut sistem 18 puan türüyle yerleştirme yaparken yeni sistem bunu 5’e indirdi. Daha bir dar çerçevede sınırlandırma yapmış oldu. Bu sistem daha önce de belli seviyede uygulanmış olan bir sistemdi. Burada özellikle temel yeterlilik olarak kabul ettiğimiz Türkçe ve Matematik derslerinden % 50-50 oluşan birinci sınav Cumartesi sabahleyin yapılacak olan sınav. Bu sınav tabi önemli bir kriter oluşturuyor. Çünkü atamaya esas olan puan değerlendirmesinde şöyle bir durum söz konusu; Puanları %40 oranında 1. sınav etkiliyor. %60 etkileyecek olan da yerleştirmeye esas olan 5 puan türü üzerinden sınav yapılması söz konusu. Bu altıncı sınıf çok öne çıktı. Temel yeterlilik olarak kabul edilen ileri matematik değil de temel matematik diyebileceğimiz konular 1. sınavı belirleyecek ki onunda yerleştirmeye esas puanın belirlenmesinde %40’lık bir payı olması önemlidir.

9. SINIF DERSLERİ YENİ MEZUNLAR İÇİN BİR HANDİKAP OLUŞTURUR MU?

9. sıınıf dersleri şu anda yeni mezun olacak arkadaşlarımız için bir handikap oluşturabilir mi? Çünkü bu dersleri görüp geçtiler. Şu denebilir. Bütün öğrencilerin durumu aynı. Nihayetinde yarışan öğrenciler şu anda ya mezun veya mezun olma aşamasındaki gençler olarak değerlendirilebilir.

SORULARIN YILLAR İÇERİSİNDE AĞIRLIKLARI BİRBİRİNE DENK OLMALI

Yine başka değerlendirmesini de olumlu bulduğumuz bu yıl diyelim sınava girdik önümüzdeki yıl tekrar sınava girmeden bu yıl alabileceğimiz puanla bir sonraki yıl da yerleşme imkanı veriyor. Bu da önemli. Burada dikkat edilmesi gereken şey soruların yıllar içerisinde ağırlıkları birbirine denk olması lazım. Yani işte bir yıl sorular çok kolay oldu genel başarı yüksek puanlama itibariyle olabilir. İkinci yıl sorular biraz daha zor sorulup ve sonucu itibariyle puanlar biraz düşük kalabilir. Bir önceki yıl alınan puanlar kullanılacağı için acaba zor sorunun sorulduğu yıldaki öğrenciler ilk defa sınava girenden dezavantajlı olabilir mi? Bu boyutların değerlendirilmesi gerekiyor. Soruların başarı ağırlıkları mutlaka tespit edilip buna göre soruların sorulması gerekiyor ki ÖSYM bu konuda tecrübeli. Bu noktalarda titiz davranılırsa öğrencilerin lehine bir durum oluşturabilir.

ÖZÜNDE DEĞİŞİKLİK YOK

İki sınav türü arasında çok büyük farklılıklar yok. Ancak bir kısmı şekilsel farklılıklar bir kısmı da bazı handikapları gidermeye dönük. Yani mevcut sistemin işte bir kısım öğrencilerin yerleşemiyor olması ve puan türünün fazla olmasında dolayı ölçücülüğü tartışılıyordu. Bunlar bir miktar azaltılarak biraz da öğrencilerin rahat bir şekilde değerlendirilmesini yapabileceği ve yönelimini de buna göre oluşturabileceği bir duruma imkan veriyor diyebiliriz. Özünde değişiklik yok. Sistemsel yapısal bir değişiklik var. Bu değişikliği de söylediğimiz gibi Sayın YÖK Başkanının Cumartesi sabah yapılacak sınav diye ifade etmiş olduğu o sınavın sonuçları diğerlerine göre bir miktar yeni olarak kabul edebiliriz.

OKUL BAŞARI PUANLARI TIPA TIP AYNI

Puan türlerinin farklılaşmasına etkisi itibariyle bu farkı görebiliriz. Zaten okul başarı puanları daha önceki uygulamanın tıpa tıp aynısı diyebiliriz. Bunların haricinde bir de bir puan türünü bir sonraki yılda kullanabilmesi. Ama onun da söylediğimiz gibi sorularda ki ağırlığın birbirine denk olması lazım. Eğer bu olmazsa objektifliği bozar ve bazı öğrencilerde negatif sonuçlar oluşturabilir.

Selvi: Sorulardaki ağırlık birbirine denk olmalı! SuperHaber-Özel ile ilgili etiketler üniversite giriş yeni sistem atif selvi latif selvi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.