Ankara Valiliği 75. Yıl Huzurevi’nde gerçekleşen ilk etkinlik, AB Dış İlişkiler ve Proje Hizmetleri Birimi ile Slovakya’daki paydaş kuruluşların iş birliğiyle düzenlendi. “Gücüm Ellerimde” ve “Hayat Yolculuğu Haritam” aktiviteleriyle başlayan proje, katılımcıların duygularını ifade etmelerine olanak tanıdı. Etkinlik, Slovakya’daki 200 bin Ukraynalı göçmen için psikososyal destek modeli oluşturmayı da hedefliyor.
Şehit aileleri ve gaziler "Yas Süreci ve Yeniden Hayata Tutunmak" projesiyle buluştu
Ankara’da, “Yas Süreci ve Yeniden Hayata Tutunmak” temasıyla başlatılan Back to Life Projesi, şehit aileleri ve gazileri duygusal bir etkinlikte buluşturdu. Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde düzenlenen proje, katılımcıların acılarını paylaşarak umutlarını güçlendirdi.


Duygu dolu anlar
“Gücüm Ellerimde”de katılımcılar, kağıda çizdikleri ellerine olumlu duygular yazarak yuvarlak masa toplantılarında paylaştı. “Hayat Yolculuğu Haritam”da ise renkli materyallerle geçmişten bugüne hikayelerini görselleştirdi. Bir görme engelli astsubay gazisi, “Son gördüğüm gökyüzünün mavisiydi. Gözlerim görmese de hislerim görüyor. Nefes aldıkça her şeyi başarırız,” dedi. Şehit polis eşi ise, “10 aylık bebeğimle kaldım. Eşimle ahirette buluşacağız. O güne kadar çocuğum ve kendim için hayatı güzelleştirmeye çalışıyorum,” sözleriyle duygulandırdı.

Paylaşım ve dayanışma
“Duygularım ve Ben” etkinliğinde katılımcılar, duygu kartlarını anılarıyla eşleştirdi. “Gün Sonu Yansımaları”nda ise sorunlar “hayat ağacı”na yazıldı ve çözüm önerileri tartışıldı. Etkinlik, bir gazinin gitar dinletisi ve Ankara İl Sosyal Hizmetler Müdürü Cüneyt Özdemir’in belge takdimiyle sona erdi. Toplu fotoğraf çekimi, dayanışmanın simgesi oldu.

Proje devam ediyor
Back to Life, yarın uzmanların katılacağı analiz oturumuyla sürecek. Proje, Türkiye’deki şehit ve gazi yakınlarının deneyimlerinden ilham alarak, Slovakya’daki göçmenlere psikososyal destek sunmayı planlıyor.