Seçimin ilk kazancı Türk Yatırım Fonu oldu

Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13’üncü cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ilk önemli getirisi Türk Yatırım Fonu oldu. Türk Devletler Teşkilatı’nın en önemli projelerinden olan Türk Yatırım Fonu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’num kazanması durumunda gerçekleşmeyecekti. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun seçim vaadi olarak açıkladığı uluslararası ulaşım yolu projesinde Azerbaycan’ın adı geçmedi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Güzergahın tam merkezinde olan Azerbaycan’ı dikkate almayan Kılıçdaroğlu’nun, Türk Yatırım Fonu’na onay vermeyeceği gün gibi aşikar. Türk Yatırım Fonu ile ilgili bugün önemli bir gelişme oldu. Azerbaycan’ın Türk Yatırım Fonu’na onay vereceği belirtildi. Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Ahmet Şairoğlu, Twitter’dan “Azerbaycan tarihi bir adım atıyor.Türk Yatırım Fonu’nun kuruluşunu onaylıyor” diye yazdı.

Seçimin ilk kazancı Türk Yatırım Fonu oldu

Fonun kurucuları Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan olacak. Büyüklüğünün ise ilk etapta 500 milyon dolar olacağı vurgulandı.

Türk dünyasında bütünleşmenin lokomotifi olan ekonomi, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliklerini de gözden geçirdiklerini aktaran Erdoğan, "Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması'nın imzalanması, Zirve'mizin somut kazanımlarından biri olmuştur. Fon sayesinde, KOBİ'lere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji çalışmalarına destek sağlanacaktır. Tüm bu alanlarda firmaların finansmana erişimi kolaylaşacak, ayrıca bölge içi ticaret teşvik edilecektir. Türk Yatırım Fonunun, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye de katkı sağlayacağına inanıyorum. 'Eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı' ilkesi çerçevesinde kurulacak fona, İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Bu şekilde küresel finans camiasında İstanbul'un oynadığı merkezi rolün pekişmesini de temin etmiş olduk." şeklinde konuştu.
"Orta Koridorun geliştirilmesi hususunda mutabık kaldık"

Toplantıda, Teşkilat bünyesinde bölgesel ulaştırma ve tedarik zincirlerinin geliştirilmesine matuf anlaşma ve kararların süratle uygulanmasının önemini vurguladıklarını aktaran Erdoğan, artık güvenilir bir alternatif haline gelen Orta Koridorun geliştirilmesi hususunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Erdoğan, "Hepimizin önceliği olan enerji güvenliğinin sağlanması için mevcut ve potansiyel işbirliği alanlarında görüş alışverişinde bulunduk. Bölgesel ve küresel gelişmeleri de tüm yönleriyle değerlendirdik. Üye ve gözlemci devletler olarak, Teşkilatımızın güçlenmesinin, coğrafyamızın güvenliğine ve istikrarına önemli katkılar sağladığı noktasında hemfikiriz." ifadesini kullanmıştı.

Seçimin ilk kazancı Türk Yatırım Fonu oldu ile ilgili etiketler Kemal Kılıçdaroğlu Azerbaycan
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.