Seçimde vaatler değil silahlar konuştu: 200 günde 89 siyasetçi öldürüldü

Meksika'da dün yapılan seçimler öncesi adayların uğradığı silahlı saldırılarda büyük artış yaşandı. Ülkede daha önce yapılan seçimlerde de ortalama 5 siyasetçi öldürülürken, bu yılki seçimlerde ise son 200 günde en az 89 siyasetçi suikaste uğrayarak hayatını kaybetti.

Meksika'da her seçim sezonu yaşanan siyasi şiddet eylemleri, 6 Haziran 2021 seçimlerinde de kendini gösterdi. Özellikle bu yıl yaşananlar, bunların normal karşılandığı Meksika için bile akıl almaz boyutlara ulaştı.  Ortalama 5 siyasetçinin seçimlerde hayatını kaybettiği Meksika'da, bu sayı 2018'de fırlayarak 48'e ulaştı. 2021 seçimlerinde ise şu ana kadar 89 siyasetçi katledildi. 

565 SİYASETÇİYE SALDIRI GİRİŞİMİ

Meksika merkezli Entellekt Consultores şirketinin verilerine göre Eylül ayından beri en az 89 aday süikast ve saldırılar sonucunda hayatını kaybetti. Şirkete göre, en az 565 siyasetçi veya aday bu tarz suç girişimlerinin hedefi oldu. 

Meksika hükümeti 6 Haziran seçimlerinin ülke tarihinin en büyük seçimleri olduğunu belirtmişti; fakat aynı zamanda en kanlısı da oldu. 

'BAKIN ELLERİM TİTREMİYOR! KORKMUYORUM!'

Son olarak suç ile mücadelenin en büyük amacı olduğunu söyleyen adaylardan biri olan Abel Murrieta seçim broşürleri dağıttığı sırada bir araçtaki iki kişinin 10 el ateş etmesi sonucu hayatını kaybetti. 

Murrietta öldürülmeden önce yaptığı son açıklamasında "Çocuklarımı çalan ve ailelerimizi yok eden uyuşturucuya dur deme vakti geldi! Bakın ellerim titremiyor! Korkmuyorum!" demişti. Murietta'nın kanlar içinde yerde yatarken çekilmiş son görüntüleri, sosyal medyanın gündemine oturdu. Hükümet, saldırganların kimliğinin belirsizliğini koruduğunu ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Murietta, göz önünde olan parlak bir siyasetçi ve avukattı. Suç şebekelerine ve uyuşturucu kartellerine karşı açıkça dile getirdiği mücadelesi, onu öldürülen 89 siyasetçi içine kattı. 

SUİKASTLER ARTABİLİR

İşlenen suçların arkasındaki motivasyonlar çeşitli olmakla ve tam olarak bilinmemekle birlikte, organize çeteler tarafından yapıldığı ve daha çok bölgenin kontrolü üzerine olduğu düşünülüyor.

Siyasetçilerin öldürülme olaylarının artarak devam etmesinden endişe duyuluyor. 

 







Seçimde vaatler değil silahlar konuştu: 200 günde 89 siyasetçi öldürüldü ile ilgili etiketler Meksika seçim suikast
GÜNÜN VİDEOSU

Metrobüste panik! Bir anda dumanlar yükseldi, trafik durdu!

Beylikdüzü’nde seyir halindeki metrobüsün arka kısmından yükselen dumanlar korkuttu. Yolcular metrobüsü panikle boşaltırken, dumanların çıktığı anlar çevredeki bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.