Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak hangi hastalıklara iyi gelir?

Sarımsağın tarihi oldukça eskidir. Geçmiş çağlardan beri sarımsak hem yemeklere tat katmak ve bazı hastalıkları iyileştirmek için hayatıma girmiştir. Genel olarak hal arasında doğal antibiyotik olarak isimlendirilir. Doğal antibiyotik olma özelliği sayesinde birçok hastalığa karşı yardımcı gıda olarak tüketilebilmektedir. Sarımsağın hastalıklar üzerindeki en önemli etkisi de vücudu enfeksiyonlara karşı korumasıdır. Sarımsak hangi hastalıklara iyi gelir? Sorusunun cevabı…

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan sarımsak, özellikle kış aylarında soğuk algınlığına yakalanan bireylerin ilaç yerine sarımsak tüketmesi oldukça sağlıklıdır. Bu yüzden sarımsak bu gibi hastalıkların etkisini kırmak için adeta bir kalkan görevi görmektedir. Bu hastalıkların yanında kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, kanserden cinselliğe kadar birçok konuda insan vücuduna yarar sağlamaktadır. Genellikle her yaş grubu sarımsak tüketebilmektedir. Bu özelliklerin yanında daha sarımsağın bilinmeyen birçok faydası bulunmaktadır. Sarımsağın faydaları nelerdir? Sorusunun detaylı bir şekilde yanıtı…

SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Geçmiş yıllardan beri birçok hastalığa karşı yardımcı gıda olarak tüketilen sarımsağın, insan vücuduna birçok yararı vardır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kan şekerini düzenleyen hormonları düzenleyerek, tip 2 diyabet hastalığını önler.
  • Kan seviyesini düzenlemesiyle birlikte damarların duvar kalınlığını da güçlendirerek kanın akış hızını düzenlemektedir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücutta birikmiş olan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
  • Çağımızın sorunu olan hareketsizliğe karşı kilo alma sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Yemeklerinize sarımsak eklediğiniz zaman hareketsizlik, aşırı kilo alma gibi durumların önüne geçebilirsiniz.
  • Sarımsak E vitamini bakımından oldukça zengin olduğu için saç ve cilt sağlını büyük ölçüde korumaktadır.
  • Haftada iki kere dövülmüş sarımsağı zeytinyağıyla karıştırıp saç diplerine sürdüğünüz zaman, saç dökülmesi ve yıpranması gibi olaylarından da önüne geçilmiş olur.

SARIMSAĞIN SAÇLARA FAYDALARI NELERDİR?

Soğanlı bir bitki olmasından dolayı toprakla etkileşim içinde olan sarımsak, içerisinde oldukça fazla mineral barındırmaktadır. Bu mineraller saç ve cilt sağlını korumaya yardımcı olmaktadır. Özellikle saç dökülmesi gibi olaylarda saç köklerini güçlendirerek dökülmelerini engellemektedir. Sarımsak genel olarak yemeklerde kullanılmasıyla bilinmektedir. Fakat saç ve cilt için doğrudan sarımsağı cildinize sürmeniz gerekmektedir. Bu olay esnasında sarımsak etrafa oldukça yoğun bir koku verebilmektedir. Bu yüzden sarımsağın kokusunu sevmiyorsanız bu yöntemi kullanmanızı tavsiye etmeyiz. Sarımsakları dövüp zeytinyağı ile karıştırdığınız zaman geriye sadece saç diplerine bu kürü uygulamak kalıyor. Hazırladığınız kür saç diplerinize uyguladıktan sonra birkaç kez saçınızı şampuanlarsanız sıkıntılarınız büyük oranda giderilmiş olur. Sarımsakta kalsiyum, E vitamini, B grubu vitaminleri ve sülfür gibi vitamin ve mineraller sayesinde saçlarda nem dengesinin korunmasını da sağlamaktadır.

SARIMSAĞIN KİLO VERMEYE FAYDALARI NELERDİR?

Sarımsağın bilinmeyen bir diğer özelliği de kilo dengesini korumasıdır. Sarımsak özellikle iştah kontrolünü sağlanmasına yardım ederek adeta insanda tokluk hissi yaratmaktadır. Aynı zamanda sarımsak yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Diyetisyenlerin hazırladığı diyet listelerinde bulunan önemli yardımcı gıdalardan olan sarımsağın, günde bir diş tüketilmesi önerilmektedir.  İsteğe göre bu sayı günde 2-3’lere çıkabilmektedir. Sarımsağın diğer bir tüketilme şeklide çayının hazırlanmasıdır. Kendinize sarımsak çayı hazırlayarak sinir sisteminize rahat bir nefes aldırtabilirsiniz. Sarımsak çayı sayesinde sindirim sistemi düzenli bir şekilde görevini yerine getirmektedir. Bu yüzden şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar ortadan kalkmış olmaktadır. Diyet listelerinde yer almasının bir diğer sebebi de kalorisinin oldukça düşük olmasıdır.

SARIMSAĞIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Sarımsak tüm hekimler tarafından önerilebilecek bir besin kaynağıdır. Özellikle diyetisyenlerin önerdiği sarımsağın 100 gramında 149 kcal kalori bulunmaktadır. Bunun yanında sarımsağın 100 gramındaki besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Kalori: 149 kcal % 7.5
  • Karbonhidrat: 33.1 g % 11.0
  • Lif: 2.1 g % 8.4
  • Protein: 6.4 g % 12.7
  • Yağ: 0.5 g % 0.8
  • Kolesterol: 0.0 mg % 0.0
  • A Vitamini: 9.0 IU % 0.2
  • C Vitamini: 31.2 mg % 52.0
  • Potasyum: 401.0 mg % 11.5
  • Kalsiyum: 181.0 mg % 18.1
  • Demir: 1.7 mg % 9.4
Sarımsağın faydaları nelerdir? Sarımsak hangi hastalıklara iyi gelir? ile ilgili etiketler sarımsak Saç faydaları zararları
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.