Sanayi Bakanı Varank ilk doz aşıyı oldu

Sanayi Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarında gönüllü olduğu FAZ-1 çalışmaları için Ankara Onkoloji Enstitiüsü'nde ilk doz aşısını oldu

Sanayi Bakanı Mustafa Varank, gönüllü olduğu yerli aşı çalışmalarında ilk doz aşıyı oldu.

Sanayi Bakanı Varank ilk doz aşıyı oldu

Bakan Varank, aşı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ankara Onkoloji Hastanesi faz-1 klinik araştırmalar merkezindeyiz. Türkiye'de ve dünyada yenilikçi bir teknoloji olan VLP aşısında faz-1 gönüllüsü oldum. Normalde bu çalışmalar 27 Mart'ta 36 gönüllüyle başladı. Biz de Hasan Mandal hocamızla beraber artı iki olarak bu çalışmaya katılmış olduk. Ocak 2021 tarihinde biz Kovid-19 Türkiye platformu olarak hocalarımızı toplamıştık. Türkiye'de bütün aşı ve ilaç çalışması yapan hocalarımıza Türkiye neler yapabilir diye bir toplantı yapmıştık. O toplantıda bazı hocalarımız Türkiye'de aşı üretme kabiliyetinin olduğunu söylemşti.

VLP aşısı dünyada inovatif kabul edilen bir aşı türü. Bu aşı adayımız virüsün 4 proteinini de dikkate alarak tasarlanmış bir aşı adayı. Çok inovatif bir aşı adayı olduğuna inanıyoruz.

Faz-1 gönüllüsü olmak oldukça önemli. Türkiye'de faz-1 çalışması aşıda çok fazla yapılmadı."

YERLİ AŞI İNGİLİZ MUTASYONUNA KARŞI ETKİLİ OLACAK MI?

"Aşılama vaktiniz geldiyse, aşıya adaysanız Sağlık Bakanlığımızın uyguladığı aşıları yaptırın. Yerli aşıda gönüllü olmak istiyorsanız da çekinmeyin.

Bu aşının sadece Türkiye'ye değil, tüm insanlığa faydası olsun istiyoruz.

Virüs benzeri parçacıklar teknolojisi çok inovatif bir teknoloji olduğu için yeni mutasyonlar için de dizaynı çok çabuk değiştirebiliyor. Hocamız İngiliz mutasyonu için VLP aşısının ikinci tasarımını yaptılar. İnşallah faz-2'ye geçildiğinde mayıs ayında, İngiliz mutasyonuna karşı olan tasarım faz-2'de denenmiş olacak. Diğer mutasyonlar için de çok çabuk şekilde yeni bir tür geliştirmek mümkün."

 

Ayrıntılar geliyor...

Sanayi Bakanı Varank ilk doz aşıyı oldu ile ilgili etiketler Mustafa Varank Yerli aşı ilk doz gönüllü
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.