Sakarya Üniversitesi, TOGG için görev istiyor

Sakarya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Dr. Mahmud Tokur, TOGG’un bataryası için yeterli bilgi ve beceriye sahip olduklarını ve üretime hazır olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), yerli otomobil üretim çalışmalarına devam ederken, ilk tanıtımın sunulmasının ardından iki yıl geçti. 2022 sonunda banttan indirilmesi beklenen aracın 2023’ün ilk çeyreğinde ise satışa sürülmesi amaçlanıyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde faaliyet gösteren SAÜ Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi de sürdürülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda yerli otomobilde kullanılacak olan bataryanın kendileri tarafından üretilebildiğini aktarıyor.

2012'den bu yana elektrikli araçların bataryalarını üretmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü merkezde hammaddeden başlanarak pilin üretimi, imalat süreçleri ile geri dönüşümü ve daha sonrasına da çevresel, sosyal etkileri araştırmasına kadar yaşam döngüsü analizleri yapılıyor.

Konuya ilgili konuşan SAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ile SAÜ Araştırma ve Uygulama Merkezinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, TOGG’un bataryası için gerekli bilgi ve beceriye sahip olduklarını ve üretim görevini üstlenmeye istekli olduklarını belirtti.

TOGG’un kullanacağını duyurduğu elektrot ve torba batarya teknolojisini Sakarya Üniversitesi’nde on yıldır ürettiklerini dile getiren Tokur, “Avrupa ve Uzak Doğu’dan dünya devi otomobil üreticileri ülkemizde batarya yatırımı yapmak üzere bizimle beraber ortak çalışma teklifleri de sunmuştu. Fakat biz şu aşamada bilgi, birikimimizin ülkemizde kalarak, ülkemizin menfaatine sunulması noktasında özellikle Türkiye’de üretilecek teknolojinin, ülkemizin yapmış olduğu yatırımlar ile desteklenmesi konusunda daha istekliyiz ve o noktada daha fazla heyecanlıyız. Aslında bizim buradaki en büyük motivasyonumuz; ülkemizden çıkan hammaddenin ülkemizde üretilecek teknolojiye yani elektrikli aracın içerisinde kullanılacak bataryanın içerisine girmiş olması bizi bu noktada heyecanlandırıyor. TOGG’un açıklamış olduğu elektrot ve torba batarya teknolojisini aslında biz Sakarya Üniversitesi’nde 10 yıldır üretiyoruz.” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi, TOGG için görev istiyor ile ilgili etiketler TOGG sakarya üniversitesi batarya

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.