Şahin duruş verileri yola getirdi

Merkez Bankası’nın piyasaları ters köşe yaparak aldığı karar sonrası dolar düşüşe geçerken yabancı kredi fiyatını belirleyen CDS primi de yönünü aşağı çevirdi. Uzun zaman sonra dezenflasyonist sürecinin temini için atılan bu kadar güçlü bir adım sonrası dün USDTRY kurun günü yeşil değil de kırmızı bir renk ile yani düşüşle bitirdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Borsa cephesinde karara alkış tutan bankacılık endeksi (gün içinde %7 yükseldi) günü %5 yükselişle tamamlarken, Türkiye'nin yabancı indinden riskleri gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi 313 baz puana geriledi. Öte yandan, TCMB'nin piyasanın önüne geçmesi sonrası 10 yıl vadeli Türkiye Devlet tahvili getirisi günü 75 baz puan düşüşle %26,26 seviyesinde tamamladı. 

Şahin duruş verileri yola getirdi

Her hafta Perşembe günü açıklanan TCMB verileri, 15 Mart ile biten haftaya ilişkin önemli ipuçları verdi. TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 2,6 milyar dolar daha azalarak 127,9 milyar dolar seviyesine gerilerken, emanet dövizler (swap) ve kamu dövizleri dışarı tutulursa, TCMB'nin net döviz pozisyonu eksi 69,5 milyar dolar (20 Mart verilerine göre ise eksi 74,1 milyar dolar) ile Mayıs-Haziran 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi seviyelere geri döndü! Yabancının hisse senedi ve tahvil piyasasından çıkışı söz konusu haftada da devam ederken, son 1 aylık zaman diliminde toplam çıkış yaklaşık 1 milyar dolar oldu. Yurtiçi yerleşiklerin (DTH) döviz hesapları son iki haftada 7,4 milyar dolar artması ve hâliyle TCMB rezervlerdeki erimenin ciddi düzeye ulaşması sonrası gelen miktarsal sıkılaştırma adımı sonrasında ihtiyaç kredisi faizi 13 puan artışla %76'ya ulaşarak 22 yılın zirvesine yükseldi.

YURTDIŞI PİYASALARDA NE OLDU?

FED'in bir önceki akşam 2024 yılı için öngördüğü 3 faiz indirim planına sadık kalması ardında oluşan iyimser hava korunmakla birlikte hafif çaplı da olsa kâr realizasyonlarının da etkili olduğunu görüyoruz. Artan risk iştahına paralel ABD borsaları dün geceyi de yükselişle tamamlarken, DXY (Dolar Endeksi) FED gecesi kaydettiği kayıplarını telafi etti. EURUSD paritesi 1,0830 seviyesine geri dönerken, 10 yıllık ABD faizin yerinde saymasına rağmen kâr satışları ile 2,220 dolar seviyesine yükselen altın 2,175 dolara geri çekilirken, direnişin parası Bitcoin 66bin dolar seviyelerinde salınmaya devam etti. Yükselişte güçlü bir performans sergileyemeyen gümüş hafta başına göre %2,5 geriledi. Son yıllarda çok defa gümüş cephesinde pozisyon denesek de aradığımızı pek de bulamadığımızı itiraf edelim. 26 dolar seviyesi üzerinde gecelik kapanış görmeden de alım yönünde hamle yapmayacağız. Altın için 2,550 dolar hedef seviyemizde ise herhangi bir değişiklik bulunuyor. 

Dün kalabalık gündemin arasında İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranını sabit tutarken (faiz indirimi için sürecin planladığı gibi gittiğini belirtti), İsviçre Merkez Bankası (SNB) sürpriz bir şekilde 25 baz puan faiz indirimiyle ilk faiz indirimine soyunan para otoritesi oldu! SNB'nin faiz indirimine gitmesinin ardından Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının da Haziran'da faiz indirimi gerçekleştireceği yönünde fiyatlamalar da arttı.  

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında satıcılı bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Hong Kong borsası %3 düşüşle başı çekerken, Şangay cephesinde de %1,5 düşüş görüyoruz.

Japonya Merkez Bankası'nın Salı günü negatif faiz oranlarını sonlandırma kararı almasından bu yana YEN dolar karşısında %1,5 geriledi. USDTRY kuru dün interbankta 31,75 seviyesine kadar gerilemesi ardından bu sabah ilk işlemlerde 32,15 seviyesinden eşleşiyor. Mali piyasaların gündeminde bugün Türkiye'de kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi; yurtdışında ise İngiltere'de perakende satışlar ve Almanya IFO endeksi takip edilebilir.

Şahin duruş verileri yola getirdi ile ilgili etiketler ekonomi TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.