Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı bulundu! Bu yöntem kanserden ve depresyondan koruyor

Gelişen teknolojiyle birçok hastalığa çare bulundu fakat bazı hastalıkları da beraberinde getirerek yaşam kalitesini ve süresini düşürdü. Gelişimi hızla artan teknoloji ise insanların sağlıklı ve uzun yaşam sırlarını merak etmesine sebep oldu. İşte sağlıklı ve uzun yaşamanın sırları…

Günümüz dünyasında hızla gelişen teknoloji birçok hastalığın tedavisinde kullanılsa da beraberinde başka birçok hastalık da getiriyor. Önce hasta edip sonra iyileştiren modern hayat kendi “oksimoron” düzenini kurarken insanlar da daha sağlıklı ve uzun yaşamın sırrını çözmeye çalışıyor. Daha uzun ve sağlıklı yaşamak için başvurulan diğer yöntemlerin birçoğu oldukça pahalı. Fakat son zamanlardaki bilimsel araştırmalara göre uzun ve sağlıklı yaşamanın bir yolu daha var üstelik bedava. İşte uzun ve sağlıklı yaşamanın bütçe dostu yolu…

Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı bulundu! Bu yöntem kanserden ve depresyondan koruyor

İngiltere’deki araştırmacılar, gönüllü insanları bir cihazla inceleyerek, her gün 10.000 adım yürümenin bir dizi sağlık sonucu için gerçekten ‘harika bir ayrıntı’ olduğunu ortaya koydular.

GÜNDE 10 BİN ADIM CİDDİ SONUÇLAR VERİYOR

Araştırmacılar günlük adım hedefinize ulaşmaya çalışırken ne kadar hızlı yürüdüğünüzün de büyük bir önemi olduğunu vurguluyor. Son yıllarda günde 10 bin adım yürümek popüler bir hareket hedefi haline geldi, ancak şimdiye kadar bu konuda çok fazla bilimsel araştırma yoktu.

Birçok çalışma, fiziksel egzersizin sağlığı iyileştirebileceğini ve yaşlanma karşıtı faydalar sağlayabileceğini göstermiştir, ancak bunlardan çok azı, bu faydaları optimize etmek için insanların günde tam olarak kaç adım yürümesi gerektiğine değinmiştir. Bilim insanları, 10 bin adımlık büyük yuvarlak sayının, sağlık üzerinde çok büyük olumlu etkilerinin olduğunu belirlediler, ancak ne kadar hızlı yürüdüğünüz de aynı derecede önemli olabilir.

BİRÇOK HASTALIĞA YAKALANMA RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR 

Sydney Üniversitesi ve Güney Danimarka Üniversitesi'nden bilim insanları, 2013 ve 2015 yılları arasında Birleşik Krallık'ta 78.500 yetişkin üzerinde çalıştı.

Bir hafta boyunca günde 24 saat, kaç adım yürüdüklerini kaydeden aktivite izleyicileri taktılar. Araştırmacılar yedi yıl sonra sağlık sonuçlarına baktılar. Günde 10.000 adım yürümenin bunama riskini yüzde 50, kanser riskini yüzde 30 ve kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 75 oranında azalttığını ortaya çıkardılar.

Katılımcılar, yatarak tedavi gören hastane kayıtları, birinci basamak sağlık hizmetleri kayıtları ve kanser ve ölüm kayıtları dahil olmak üzere sağlık kayıtlarını araştırmacılara vermeyi kabul etti.

Veriler, sağlık sonuçlarıyla ilgili olarak dünyadaki en büyük çalışma izleme adım sayılarının bir parçası olarak toplanmıştır. Çalışmalar bu ayın başlarında JAMA Internal Medicine ve JAMA Neurology dergilerinde yayınlandı.

Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı bulundu! Bu yöntem kanserden ve depresyondan koruyor - Resim : 2

İLK BAŞTA 10 BİN ADIM BİR PAZARLAMA KAMPANYASIYDI

Çalışmanın önde gelen araştırmacılarından Borja del Pozo Cruz, 10 bin adımlık hedefin aslında 1960'larda pedometre (adım sayar) satmayı amaçlayan bir Japon pazarlama kampanyasından kaynaklandığını söyledi.

Yamasa şirketi tarafından üretilen pedometreye, kelimenin tam anlamıyla "10 bin adım metre" anlamına gelen “Manpo-kei” adı verildi.

O zamanlar bu sayıyı destekleyecek hiçbir bilimsel araştırma yoktu ve o zamandan beri çok az şey yapıldı, çünkü büyük ölçüde dijital aktivite izleyicilerin popülaritesi patlamadan önce kesin veri toplamak zordu. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde 10 bin adımın neredeyse mucize yarattığı kanıtlandı.

10 BİN ADIM ŞART DEĞİL ÖNEMKİ OLAN YÜRÜMEK

Ancak çalışma, önemli sağlık yararları elde etmek için günde 10.000 adımın tamamını yürümek zorunda olmadığınızı da buldu.

Del Pozo Cruz, "Sanırım en azından benim için en önemli bulgu, ilk adımdan itibaren faydaların olduğuydu. 10 bin adım olmak zorunda değil, yeter ki yürüyün" dedi.

HER 2 BİN ADIM ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Sonuçlar, atılan her 2000 adımın erken ölüm riskini kademeli olarak yüzde sekiz ila 11 oranında azalttığını ortaya koydu.

Del Pozo Cruz, "Bazı insanlar için bu 10 bin adım gerçekçi bir hedef olmayabilir" dedi. "Önemli olan, her adımın önemli olmasıdır. Sadece oraya çık ve yap, çünkü her şey hiç yoktan iyidir."

YAPILAN EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA

Del Pozo Cruz, bundan önceki çalışmaların ölüm oranlarına odaklandığını, ekibinin çalışmasının, yürüyüş ile kanser, bunama ve kardiyovasküler hastalıklar gibi sağlık sonuçları arasındaki bağlantıyı inceleyen ilk çalışma olduğunu söylüyor.

 

 

Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı bulundu! Bu yöntem kanserden ve depresyondan koruyor ile ilgili etiketler Uzun yaşamak sağlıklı yaşam
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.