Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gündemdeki yerini koruyor. Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı konuyla ilgili çalışmalarını sürdürürken sosyal medyadaki bir paylaşım sağlık çalışanlarının yaşadığı baskıyı ortaya koydu. Beyin cerrahı Op. Dr. Merve Dumlu yaptığı paylaşımda "Ameliyat boyunca hastaya bir şey olursa, yakınları bana zarar verir mi diye düşündüm ister istemez. Çıkışta otoparkta yolumu keserler mi, eve kadar takip ederler mi soruları hep aklımdaydı" dedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Sağlık çalışanlarının şiddet olaylarından olumsuz etkilendiğinin ortaya çıkması sonrası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının finanse ettiği, "Sosyal Hizmetler ve Sağlık Sektöründe İşyeri Şiddetinin Araştırılması ve Önlenmesi Projesi" kapsamında, Öz Sağlık-İş Sendikası sağlıkta şiddet araştırması yapmıştı.

Türkiye'nin her il ve ilçesinden 8 bin 1 sağlık çalışanının katılımıyla yapılan araştırmada sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma sıklığına dair önemli sonuçlara ulaşılmıştı. Bu verilere göre, araştırmaya katılanların yüzde 67'si görevi esnasında en az bir kez şiddetin bir türüne uğradığını belirtmişti. Sağlık çalışanlarına karşı sözel şiddet ilk sırada yer alırken bunu psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddetin izlediği ortaya çıkmıştı. Yine aynı araştırmada fiziksel şiddete maruz kaldığını beyan eden sağlık çalışanlarının yüzde 76,6'sı bu şiddeti hasta yakınından gördüğünü ifade etmişlerdi.

SOSYAL MEDYADA ÇARPICI PAYLAŞIM

Sağlık çalışanlarının şiddet nedeniyle yaşadığı korku ve endişe sosyal medyaya yansıdı.Yozgat'ta mecburi hizmetini yaptığı öğrenilen Operatör Doktor Merve Dumlu adlı bir beyin cerrahı yaşadığı endişeyi sosyal medyada yazarak gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi.

"ÇIKIŞTA OTOPARKTA YOLUMU KESERLER Mİ?"

Doktor Dumlu,Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şiddeti korkusu ve endişesini, "Dün gece kurşunlanma ile gelen bir hastayı ameliyata aldım, kurşunu çıkardım. Ameliyata girmeden önce polis aradı “hocam yakınlarıyla konuşacağınız zaman bizi arayın biz gelmeden konuşmayın” dedi. Ameliyat sonrası ameliyathane önünde polis eşliğinde yakınlarına bilgi verdim." şeklinde anlattı.

"BU ŞARTLAR DA İŞİMİ NASIL YAPABİLİRİM?"

Dr. Merve Dumlu paylaşımının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Gece 1.30’da ameliyata girdim çıktığımda 4’e geliyordu, 5’e doğru hastaneden çıkabildim. Ameliyat boyunca hastaya bir şey olursa yakınları bana zarar verir mi diye düşündüm ister istemez. Çıkışta otoparkta yolumu keserler mi, eve kadar takip ederler mi soruları hep aklımdaydı.

Sizce ben bu sorular eşliğinde ne kadar verimli çalışabilirim? Ameliyat yaparken bunları düşünmek zorunda hissetmem ne kadar mantıklı? Hasta ya da hasta yakınıyla konuşurken polise ihtiyaç duymam sizce de rezillik değil mi? Ben bu şartlarda nasıl işimi yapabilirim?"

"GERÇEKTEN ÇOK YORULDUM ARTIK!

"Bu hastayı ben kurşunlamadım can almak da can vermek de benim elimde değil. İnsani şartlarda çalışmak istiyorum sadece inanın tek istediğim şey sevdiğim işi maddi manevi insani koşullarda yapabilmek yemin ederim başka bir isteğim yok.

Mecburi hizmet için ailemden 600 km ötede bir ile yollandım, yalnız yaşıyorum, devlet adına çalışıyorum. Kendimi bu kadar korunmasız hissetmemem lazım, hem kadın olarak hem doktor olarak beni koruması gereken insanlara bunun için yalvarmamam lazım, gerçekten çok yoruldum artık."

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı - Resim : 2

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı - Resim : 3

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı - Resim : 4

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı - Resim : 5

 

Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama korkusu sosyal medyaya böyle yansıdı ile ilgili etiketler Şiddet Sosyal Medya Twitter sağlık çalışanı endişe merve dumlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.