Sağlık Bakanı Koca: Kapanmanın ardından kontrollü geçiş

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Tam kapanmanın ardından tam açılma mı olacak?” diye sorduğunu; Koca’nın, “Dengeli ama pratik hayatı zorlamayacak kontrollü geçiş” olacağını söylediğini aktardı.

Antalya ziyaretinde gazeteci Abdulkadir Selvi’nin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu.  Bayram sonrasında günlük vaka sayısının 5 binin altına ineceğine inandığını söyleyen Koca, “Şimdiden altmış binli rakamlardan otuz binli rakamlara inmeye başladı. Hedefe ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

90 MİLYON DOZ BIONTECH

Koca, BionTech aşısının iki dozu arasındaki süreyle ilgili karmaşanın, “İletişim sorunu olduğunu ve giderildiğini” söyledi. Koca’nın verdiği bilgiye göre 90 milyon doz BionTech aşısının gelme ihtimali bulunuyor.

Bakan Koca’nın Hürriyet’e açıklamaları şöyle:

BÜYÜK GÖÇ NASIL ETKİLEYECEK?

Tam kapanma kararıyla birlikte büyük şehirlerden sahillere büyük bir göç yaşandı. Bunun salgınla mücadele sürecine etkisi ne olur?

Doğrusu kalabalık ortamların salgının seyrini olumsuz etkilediğini iyi biliyoruz. Dar bir zaman diliminde yoğun bir çıkışın yaşanmaması için perşembe günü itibarıyla uygulanarak geçişlerin daha dengeli olması hedeflendi. Doğrusu bu şekilde yoğun çıkışların olması olumlu bir durum değil. Ayrıca gidilen yerde kalabalık ortamların oluşması, bir risk taşıyor. O nedenle vatandaşlarımızın gittikleri ortamda birbiriyle teması olabildiğince önleyen bir davranış içinde olmaları gerekiyor. Bu virüsün insandan insana geçtiğini biliyoruz. Daha önce bir buçuk metre mesafenin koruyabildiğini ama şimdi en az iki metre mesafe olması gerektiğinden bahsediyoruz. Dolayısıyla kapalı ve kalabalık ortamlarda olunmaması noktasında bir gayret içinde olması gerekir. Bu anlamda, bu hareketliliğin bir risk taşıdığını söyleyebilirim ama tedbir anlamında hassasiyet gösterilirse bu riskin daha da azalacağı kanaatindeyim.

SAHİLLERDE DAHA SIKI DENETİM

Bu riskin daha da azalması için sahillerimizde yeni tedbirler devreye sokulacak mı?

Özellikle 17 günlük zaman diliminde İçişleri Bakanlığımızın kontrollü denetimleri var. Bu denetimler planlandığı şekilde zaten sürdürülecek ama yoğunluğun yaşandığı yerlerde denetimlerin daha da yoğun olabileceğini söyleyebilirim.

BODRUM MUTASYONU OLUR MU

İngiltere mutasyonu, Hindistan mutasyonundan sonra şimdi bir de Bodrum-Çeşme mutasyonu benzetmeleri yapılıyor...

Bunun bir mutasyona sebep olabileceğini düşünmüyorum ama kapalı ve kalabalık ortamlarda bir araya gelmelerle, vaka artış riski taşıdığını söyleyebilirim.

Tam kapanmadan sonra ne bekliyorsunuz?

Tam kapanmayla birlikte insanların teması minimalize edilerek, kalabalık ortamların oluşması önlenerek, vaka sayısının olması gereken düzeye inmesini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız 5 binin altı gibi bir hedeften söz ettiler. Ben bu sayının bayram sonrasında olabileceğine inanıyorum. Şimdiden 30 binli rakamlara inmeye başladı. Bu hedefe ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

KAPANMA SONRASI KONTROLLÜ GEÇİŞ

Tam kapanmadan sonra tam açılma mı olacak? Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Bunun dengeli bir süreç olmasını ama pratik hayatı da zorlayan bir süreç olmaması için kontrollü geçişin daha anlamlı olacağını düşünüyorum.

RÖPORTAJIN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sağlık Bakanı Koca: Kapanmanın ardından kontrollü geçiş ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tam kapanma
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.