Sadece 12 yıl önce gerçekleşmişti! İşte Van depreminin şiddeti

Gerçekleşen Kahramanmaraş depreminin etkileri devam ederken, Türkiye’de yaşayan vatandalar, geçmişte yaşanan depremlerin yarattığı hasarları merak etmeye başladı. İşte, o depremlerden biri olan Van depremine dair tüm detaylar…

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle başta Türkiye olmak üzere tüm dünyayı yasa boğan 10 ilden gelen haberler, pek çok vatandaşa önlem alınıp alınamayacağına ilişkin sorular sordurmaya başladı. Binaların yapımında bir kusur olup olmadığına ilişkin çalışmalar, arama ve kurtarma çalışmalarının hemen ardından başlatılacakken; öncesinde tarihi depremler ile dolu olan Türkiye’de hangi depremin nasıl bir etki yarattığı merak konusu haline dönüştü.

Bilindiği üzere, tarihin en büyük felaketlerinden biri olan 1939 Erzincan’dan bu yana pek çok depremin yaşandığı Türkiye coğrafyasında son deprem sadece 48 saat önce yaşandı. Tarihten ders alıp, yapıları sağlamlaştırmak isteyen vatandaşların gündeminde bir kez daha geçmiş depremler var. Peki, Van depremi ne zaman oldu, kaç şiddetindeydi? Van depremi kaç saniye sürdü, kaç kişi öldü? İşte Türkiye’yi yasa boğan Van depremine ilişkin tüm detaylar…

VAN DEPREMİ DAHA KISA SÜRMÜŞTÜ

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından 10 ili etkisi altına almış olan Kahramanmaraş depremi, geçmişteki depremlerin etkisi karşılaştırılmaya başlandı. 2011 yılında gerçekleşen Van depremi, saat 13.41’de 23 Ekim günü yaşanmıştı. Van’ın merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan Tabanlı Köyü’nün merkez üssü olduğu deprem 25 saniye kadar sürdü.

Kandilli Rasathanesi tarafından Richter ölçeğine göre 6.6ML, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından ise Moment magnitüd ölçeğine göre 7.2 Mw olarak ölçülen depremin şiddeti ardından revize edildi. Kandilli Rasathanesi, depremin merkez üssünde şiddetin 9.0; moment büyüklüğünün ise 7.2 Mw olduğunu bildiren bir açıklama gerçekleştirdi.

644 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Sadece 12 yıl önce gerçekleşmişti! İşte Van depreminin şiddeti

Geniş bir bölgede hissedilen Van depremi; Hakkari, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Kars, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre iller ile İran ve Kuzey Irak gibi komşu ülkelerde birtakım hasarlara yol açtı. Bu depremin ardından Van, 9 Kasım 2011 günü bir deprem daha yaşadı. Her iki tablonun bilançosu ise oldukça ağır oldu.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 Van depremlerinde vefat eden kişi sayısı toplam 644 olarak açıklandı. Yaralı olan kişi sayısı her iki depremin toplamında 1.966 iken; enkazdan sağ olarak kurtulan kişi sayısı ise 252 olarak kayda geçti.

Sadece 12 yıl önce gerçekleşmişti! İşte Van depreminin şiddeti ile ilgili etiketler Van deprem Kahramanmaraş
GÜNÜN VİDEOSU

Reisi'yi son yolculuğuna uğurlamak için İranlılar Meşhed'e akın etti

İran'da, pazar günü helikopter kazası geçirerek hayatını haybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyaniçin üç günlük cenaze töreni yapıldı. Cumhurbaşkanı Reisi için Meşhed'de düzenlenen son törene İranlılar adeta akın etti.