'Sabah Yıldızı Kültür Sanat Ödülleri' sahiplerini buldu

Sabah Gazetesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Sabah Yıldızı Kültür ve Sanat Ödülleri 14 Mayıs akşamı Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Kültür A.Ş. ve Cengiz Holding tarafından desteklenen Sabah Yıldızı Kültür ve Sanat Ödülleri gecesine iş, sanat, siyaset ve cemiyet hayatından ünlü isimler katıldı.

EFSANE JÜRİ

Sinema, Edebiyat, Tiyatro, Görsel Sanatlar, Müzik ana kategorilerinde dağıtılan ödüllerin sahiplerini kendi alanlarında efsaneleşmiş isimler belirledi.

GÖRSEL SANATLAR


PROF. HÜSAMETTİN KOÇAN - BAŞKAN
YAHŞİ BARAZ
LEVENT ÇALIKOĞLU
PROF. DR. ERGİN İNAN
PROF. DR FERİT ÖZŞEN


EDEBİYAT


SELİM İLERİ - BAŞKAN
HAŞMET BABAOĞLU
PROF. DR. HANDAN İNCİ
CEMİL KAVUKÇU
PROF. DR İSKENDER PALA

SİNEMA


HÜLYA KOÇYİĞİT - BAŞKAN
OLKAN ÖZYURT
OSMAN SINAV
PROF. DR. BÜLENT VARDAR
MURAT YILDIRIM

TİYATRO


ERHAN YAZICIOĞLU - BAŞKAN
HAZIM KÖRMÜKÇÜ
NEVRA SEREZLİ
NURULLAH TUNCER
TARIK ÜNLÜOĞLU

MÜZİK


PROF. RENGİM GÖKMEN - BAŞKAN
PROF. DR. EROL PARLAK
DR. GÖNÜL PAÇACI
HÜSEYİN SERMET
NEZİH YEŞİLNİL

Sunuculuğunu Nihan Günay'ın üstlendiği gece Turkuvaz Medya Kurumsal İletişim Direktörü Fecir Alptekin'in ödül dinamiğini anlattığı ve jüri üyelerini tanıttığı konuşma ile başladı.

DUAYEN İSİMLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Sinema, Edebiyat, Tiyatro, Görsel Sanatlar, Müzik kategorilerinde duayen isimler ödüllendirilirken gecede sevilen sanatçı Kenan Işık da unutulmadı. Kenan Işık'ın yerine Sabah Yıldızı Şükran Ödülünü oğlu Mehmet Işık, Atv Programlar Müdürü ve Kim Milyoner Olmak İster'in Yapımcısı
Mehmet Çam'ın elinden aldı.

SABAH YILDIZI SİNEMA ÖDÜLLERİ

Sabah Yıldızı Lütfi Akad Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Yapımcı olarak, sinemanın ilerlemesi için olmazsa olmaz olan ana akım sinemamıza olan katkıları; teknolojik öngörüsüyle Türk sinemasına yeni olanaklar sunması ve kurduğu vakıf ve yayınladığı kitaplarla sinemamızın hafızasını oluşturması sebebi ile Türker İnanoğlu'na verildi.
Türker İnanoğlu'na ödülünü jüri başkanı Hülya Koçyiğit ve ATV Genel Müdürü Metin Ergen'in elinden aldı.

Sinemaya En Yüksek Katkıda Bulunan Kurum: Türkiye'de sinemanın akademik kulvarda sanat olarak kabul görmesine olan katkıları; film arşivi ile Türk
sinemasının birikimini koruması ve gelecek kuşaklara aktarımını sağlayan Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi Film Arşivi'ne verildi.
Kuruma ödülünü jüri üyeleri Prof. Dr Bülent Vardar, Murat Yıldırım ve Olkan Özyurt takdim etti.

Sinema kategorisi Sabah Yıldızı Ödülü: Sinema yolculuğu boyunca sürdürdüğü; insanın çevre ile kurduğu kadim ilişki ve varoluş üzerine sorgulamasını en üst düzeye taşıması; özgün anlatım dili ve evrensel sinematografisi ile Buğday filmindeki başarısı sebebi ile Semih Kaplanoğlu'na verildi.
Semih Kaplanoğlu'na ödülünü jüri Osman Sınav ve oyuncu Serdar Gökhan takdim etti.

MÜZİK KATEGORİSİ

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Bir besteci ve eğitmen olarak müziğe olan katkıları ve eşsiz birikimi sebebi ile Muammer Sun'a verildi.
Muammer Sun ödülünü jüri başkanı Prof. Rengim Gökmen ve Ajda Pekkan'ın elinden aldı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Türk Sanat Müziği alanındaki sürekli ve üstün başarısı ve kanun üzerindeki olağanüstü hakimiyeti sebebiyle Erol Deran'a verildi. Erol Deran ödülünü Gönül Paçacı ve Muazzez Ersoy'un elinden aldı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Yıllara dayalı birikimi ile biçimlenmiş yorumculuğu, ses tavrındaki özgün ustalığı, örnek ve referans çalışmaları Bedia Akartürk'e verildi.
Bedia Akartürk ödülünü Jüri üyesi Prof. Erol Parlak ve Orhan Gencebay'ın elinden aldı.

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Türkiye'de caz müziğine katkıları ve piyano üzerindeki olağanüstü hakimiyeti sebebi ile Nilüfer Verdi hak kazandı.

En Yüksek Katkıda Bulunan Kurum: Müziğe verdiği sivil ve kurumsal desteği uzun süredir ve istikrarlı biçimde devam ettirmesi ve nitelikli sanat etkinlikleri ile eğitim faaliyetlerini hayata geçirmesi sebebi ile İŞ SANAT'a verildi.
İş Sanat adına ödülü İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten jüri başkanı Prof. Rengim Gökmen ile piyanist Anjelika Akbar 'in elinden aldı.


Genç Yetenek Ödülü: Bestelediği eserlerin içeriği, üstün musiki tekniği, bilgisi, kültürü ve çağdaş musikiye katkıları sebebi ile Çağlar Aksu'ya verildi.
Çağlar Aksu ödülünü jüri üyesi Hüseyin Serment ve Ak Sanat Direktörü Derya Bigalı'nın elinden aldı.

Genç Yetenek Ödülü: Kemençe enstrümanında gösterdiği yetkinlik ile geleneği geleceğe taşıması sebebi ile Derya Türkan'a verildi.
Derya Türkan ödülünü jüri üyesi Gönül Paçacı ve Coşkun Sabah'ın elinden aldı.

Genç Yetenek Ödülü: Veriko Çumbridze

EDEBİYAT KATEGORİSİ

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Yazarlık yaşamı boyunca eserleri, çalışmaları ve yayıncılıkta hep bir yüksek düzeyi koruyarak çağdaş edebiyatımıza sağladığı katkılar sebebi ile Mustafa Kutlu'ya verildi.
Mustafa Kutlu'nun ödülünü oğlu Murat Kutlu A Haber genel müdürü Haluk Çimen ve sanatçı ve ATV program sunucusu İbrahim Sadri'nin elinden aldı.

Edebiyata En Yüksek Katkıda Bulunan Kurum: Bir kütüphaneden beklenen azami istifadeyi sağlayıp, okuyucuyla kurduğu gönül bağını 24 saat sürdürerek Türk kütüphanecilik tarihinde yarattığı farkındalık sebebi ile Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne verildi.
İstanbul il kültür ve turizm müdürü Çoşkun Yılmaz ödülü Sabah Gazetesi genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve İstanbul Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran'ın elinden aldı.

Şükran Ödülü: Hep yaşayacak edebi eserleri yanında 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi gibi alanında bir başyapıtı edebiyatımıza kazandırması sebebi ile Ahmet Hamdi Tanpınar'a verildi.
Şükran Ödülü'nün sanatçının yayıncısı Dergah Yayınları yönetim kurulu başkanı Asım Erverdi jüri başkanı Selim İleri ve jüri üyesi Prof. Handan İnci'nin elinden aldı.

Sabah Yıldızı Ödülü: Geleneksel anlatım ve üslubu çağdaş Türk edebiyatına yansıtmadaki eşsiz başarısı ve geçmişin hikayesini genç nesle sevdirmesi sebebi ile İhsan Oktay Anar'a verildi.

TİYATRO KATEGORİSİ

Muhsin Ertuğrul Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Tüm hayatı boyunca tiyatro için emek vermiş, her dönem başarılı işlere imza atmış olması ve tiyatro sanatına olan çok değerli katkıları sebebi ile Gencay Gürün'e verildi.
Gencay Gürün ödülünü jüri üyeleri Nevra Serezli ve Hazım Körmükçü'nün elinden aldı.

Tiyatroya En Yüksek Katkıda Bulunan Kurum: Türkiye'de tiyatro alanında uzmanlaşmış, tiyatro ile ilgili kitaplar yayınlayan tek yayınevi olarak gösterdikleri özveri ve emekten dolayı
Mitos Boyut Yayınları'na verildi.
Mitos Boyut adına ödülü Yılmaz Öğüt jüri başkanı Erhan Yazıcıoğlu ve Nurullah Tuncer'in elinden aldı.

Sabah Yıldızı Ödülü: "Arzu Tramvayı" ile geldiği ve hiç olmak istemediği bir yerde gerçeği reddederek sihir arayan, otuzlu yaşlarının sonunda, yalnız, kırılgan, sorunlu ve güzel Blanche Dubois'nın mücadelesini ve dönüşümünü üstün bir performansla canlandırdığı "Arzu Tramvayı" oyunundaki rolüyle Zerrin Tekindor'a verildi.

GÖRSEL SANATLAR KATEGORİSİ

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Erkek sanatçılara özgü olduğu düşünülen heykel sanatı alanında varlığını ispat edip ödün vermeden üretimini sürdürmesi, kamusal alandaki özgün çalışmaları ve akademisyen olarak yeni nesillerin yetişmesine olan katkıları sebebi ile Meriç Hızal'a verildi.
Meriç Hızal ödülünü jüri başkanı Prof. Hüsamettin Koçan'ın elinden aldı.

Görsel Sanata En Yüksek Katkıda Bulunan Kurum: Özel müzecilik alanında sergilediği öncü ve disiplinler arası yaklaşımı, 7 den 70'e her yaştan ve her sosyal gruptan izleyicinin ilgisini çeken sergi ve etkinlikler düzenlemesi, Türkiye'nin uluslararası sanat ortamında tanıtımı için dünyanın farklı kentlerinde projeler gerçekleştirmesi ve modern ve çağdaş sanatımızın belleğine sahip çıkması sebebi ile İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne verildi.
Ödülü İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Oya Eczacıbaşı Jüri başkanı Prof. Hüsamettin Koçan ve Istanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal elinden aldı.

Genç Yetenek Ödülü: Sanatın sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde değil Anadolu'nun diğer şehirlerinde de üretilebileceğini hatırlatması, genç yaşta kendine özgü bir üslup oluşturmuş olması ve gelecek vadetmesi nedeni ile Oğuz Kaleli'ye verildi.
Oğuz Kaleli ödülü jüri üyeleri Yahşi Baraz ve PERA müzesi müdürü Özalp Birol elinden aldı.

Sabah Yıldızı Ödülü: Disiplinlerarası yaklaşımıyla sanatın teknoloji ile olan ilişkisine yeni bir bakış açısı getirmesi, Türkiye ve dünyada dikkat çekici projeler gerçekleştirmesi, ortaya koyduğu çalışmaların çarpıcı görsel dili ve medya sanatını görsel sanatlara yakınlaştırması sebebi ile Refik Anadol'a verildi.
Refik Anadol'un ödülünü Murat Pilevneli Levent Çalıkoğlu ve Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürel'nin elinden aldı.

Jüri Özel Ödülü En İyi Sanat Kuruluşu: Istanbul Kültür Sanat Vakfı- IKSV
IKSV adına ödülü IKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nı Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy takdim etti.


50. Sanat Yılı Ödülü: Tiyatro'da geçtiğim hafta 50. Yılını dolduran ünlü sanatçı Erhan Yazıcıoğlu'na 50. Sanat Yılı ödülü takdim edildi. Ödülü sanatçıya Günadın gazetesi Sinan Özedincik ve sanatçı İpek Tuzcuğlu takdim etti.

Ödül töreni ünlü isimlerin, jüri ve ödül kazananların katıldığı akşam yemeği ile sonlandı.

'Sabah Yıldızı Kültür Sanat Ödülleri' sahiplerini buldu ile ilgili etiketler sabah yıldızları kültür sanat ödülleri sahiplerini buldu
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.