S-400'lerin alternatifi olan füze sistemi için imzalar atıldı!

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Savunma Bakanları Toplantısı dolayısıyla geldiği NATO Karargahı'nda çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Bakan Canikli, bu kapsamda Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ve İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti ile de bir araya geldi.

AA'nın haberine göre, üçlü görüşmede, Fransa ve İtalya savunma bakanlıkları ile Milli Savunma Bakanlığı arasında savunma iş birliğine ilişkin niyet beyanı imzalandı. İş birliğinin ilk adımı olarak SAMP-T hava savunma sistemini temel alan bir sistemin EUROSAM Konsorsiyumu ve Türk firmaları tarafından analizi yapılacak, üç ülkenin ortak ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalara başlanacak.

Bu kapsamda ayrıca askeri elektronik sistemler, yazılım ile simülasyon sistemleriyle muhabere teçhizatı dahil, hava ve füze savunma sistemlerinin ortak üretiminde iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra teknolojik iş birliği dahil savunma sanayi alanındaki ilişkilerin geliştirilmesinin desteklenmesi hedefleniyor.

Ülkeler arasındaki savunma ve güvenlik ilişkilerinin güçlendirilmesi, iş birliği ile NATO kapsamında ikili ve üçlü formatlarda istişareler yapılması, NATO’nun ortaklarıyla iş birliğinin geliştirilmesine destek olunması da niyet beyannamesindeki diğer maddeler olarak dikkati çekiyor.

Anlaşmaya ilişkin konuşan Milli Savunma Bakanı Canikli, "Biliyorsunuz S400 hava savunma sisteminin yanında yine salt füze sistemlerinin daha iyi bir üst modelinin bu ülke firmalarıyla geliştirilmesi, Türkiye ile birlikte üretilmesi ve kullanılmasını içeriyor. Bu alandaki eksikliğimizi de büyük oranda giderecek ve yerli, milli imkanlarla hava savunma sisteminin oluşumuna katkı sağlayacak bir proje" dedi.

EUROSAM VE SAMP-T

Samp-T ya da NATO’daki askeri adıyla MAMBA olarak bilinen hava savunma sistemi, Fransız Thales ile İtalyan MBDA Alenia ile ortak kurulan konsorsiyum tarafından geliştirildi. 1989 yılında kurulan konsorsiyum, “MBDA Missile Systems” olarak bilinen Aerospatiale, Alenia ve Thomson-CSF ile Fransız Thales’ten oluşuyor. Merkezi Paris ve Roma’da olan şirketin, aralarında başta Fransa, İtalya, İngiltere ve Suudi Arabistan olmak üzere, 90 ülkede müşterileri bulunuyor.

En cok tanınan ürünleri arasında da Samp-T hava savunma sistemi yer alıyor.

2015 yılında, Amerikan Savunma Ajansı tarafından “Yılın Teknoloji Öncüsü” ödülünü alan Samp-T hava savunma sistemi, orta menzilli tehditlere yönelik olarak son derece etkin ve ekonomik bir yapıya sahip. Aynı anda 100’ü aşkın hedefi tespit edebiliyor, alan menziliyse 600 kilometreyi aşıyor.

NATO’nun Güney kanadının güvenliğini artırmak amacıyla Türkiye’ye konuşlandırılan Samp-T, bugüne kadar İtalyan askeri tarafından NATO şemsiyesi altında Türkiye’yi de tatmin edecek bir caydırıcılıkla görev yapmakta. Samp-T tipinde bir hava savunma ünitesi, 2 radar, 1 komuta kontrol merkezi, 1 yedekleme ünitesi, 8 Aster-30 tipi füze fırlatan 4 fırlatıcı ve 14 askerden oluşuyor.

Türkiye, imzalanacak anlaşmayla Roketsan, Havelsan, Aselsan gibi Türk savunma sanayi firmalarının katılımıyla Eurosam konsorsiyumunun da ortağı haline gelmiş olacak.

S-400'lerin alternatifi olan füze sistemi için imzalar atıldı! ile ilgili etiketler Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanı florence parly fransa savunma bakanı roberta pinotti italya savunma bakanı samp-t hava savunma sistemi anlaşma
GÜNÜN VİDEOSU

10 milyon TL değerinde lüks araçlar ele geçirildi! Türkiye'ye getirilme nedenleri pes dedirtti...

Mersin polisi, yurt dışından Mersin'e getirilen piyasa değeri yaklaşık 10 milyon lira olan 4 adet lüks aracı ele geçirdi. 2 şüphelinin yakalandığı operasyonda araçların yurt dışından Mersin'e yedek parça olarak kullanmak için getirildiği öğrenildi.