Rüzgar enerjisinde atılımlar 2021'de ivmelendi

Türkiye'de 2021 yılında devreye giren elektrik kurulu gücün yarısını rüzgar santralleri oluştururken, rüzgar enerjisinde yaklaşık 1750 megavat ile yıllık bazda kaydedilen en yüksek kapasite artışı kayıtlara geçmiş oldu.

Rüzgar enerjisi alanında geçtiğimiz yıl devreye alınan yaklaşık 1750 megavat büyüklüğündeki kapasite, Türkiye'de yıllık bazda devreye giren en yüksek kapasite olarak gerçekleşti. Bir önceki yıllık bazda en yüksek kapasite artışı 1248 megavat ile 2016'da yaşanmıştı.

Söz konusu ilerleme ile birlikte Türkiye'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 2021 sonu itibarıyla 10 bin 750 megavata çıkarken, faal olan toplam proje sayısı ise 270'i buldu.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nde başkanlık görevini yürüten Ebru Arıcı, geçtiğimiz yıl Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) döviz bazlı teşvik döneminin sona erdiğini aktarırken, "YEKDEM'den faydalanmak için yatırımcılar santrallerin devreye girişini hızlandırdı. Bazı santraller tek türbinle devreye girdi. Bunlara 'eksik güçle devreye girenler' diyoruz. Eksik güçle devreye giren yaklaşık 30 projenin inşası devam ediyor şu anda. Bu da yaklaşık 800 megavat bir kapasiteye denk geliyor ve bu yıl hızlıca devreye alınabilecek bir kapasite bu." ifadelerini kullandı.

Rüzgarda yıllık kapasite artışı için 1000 megavat hedef koyduklarını söyleyen Arıcı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geçen yılki rekor kapasite 2016'daki rekora göre yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi. Bu nedenle şimdi vites yükselttik, yıllık 1500 megavatı çok rahat devreye alabilecek durumdayız. Özellikle yerli ekipman kullanımına teşvik gelmesi ve Türkiye'nin karbon nötr hedefleri bu artışta önemli rol oynayacak. Bu yılın trendini eksik güçle devreye alınan santrallerin tamamlanması, lisans almış 600 megavatlık kapasite artışları ve hibritler belirleyecek.

Şu anda rüzgar santrallerinde güneş enerjisi kapasitesinin hibrit olarak devreye girmesine yönelik projelerde büyük bir hareket var. Bu şekilde yaklaşık 2 bin megavatlık başvuru olduğunu biliyoruz. Bu yıl hibritlerdeki bu kapasitenin bir kısmının devreye alınacağını düşünüyorum."

YATIRIMLAR 1998'DE BAŞLADI

Türkiye'nin ilk rüzgar enerjisi kapasitesi 1998 yılında İzmir'de devreye alınırken, o zamanki kapasite 9 megavat seviyesindeydi. Kademeli olarak artan kurulu güç kapasitesi, 2000'de 19 megavat, 2006'da 66 megavata, 2007'de ise 239 megavata ulaştı.

Rüzgar enerjisi sektörü son 15 yılda daha çok yatırım alırken, 2012'de 2 bin 355 megavat olan kapasite 2015'te 4 bin 733 megavata ulaştı. Geçen yıllar içinde iki katı aşan rüzgar enerjisi kapasitesi, 2021'de 1241 megavatlık yeni oluşumla, toplam kurulu güç 11 bin megavata yaklaştı.

Rüzgar enerjisinde atılımlar 2021'de ivmelendi ile ilgili etiketler Elektrik rüzgar enerjisi kapasite artışı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.