Rusya kendi Pearl Harbour'ını yaşadı jeopolitik riskler tırmandı!
Ukrayna ile Rusya arasında İstanbul'da yapılacak doğrudan barış görüşmelerinin arifesinde, savaş yeniden tırmandı. Rusya'nın Bryansk bölgesinde, 388 yolcuyu taşıyan bir trenin geçtiği sırada stratejik yerleşim birimlerini birbirine bağlayan bir otoyol köprüsü havaya uçuruldu. Aynı gün Ukrayna, Sibirya’nın derinliklerindeki nükleer kapasiteli Rus bombardıman uçaklarına yönelik şimdiye kadarki en uzak menzilli saldırısını düzenledi. İşte detaylar...
Ukraynalı bir istihbarat yetkilisine göre, saldırı, patlayıcı yüklü dronların gizlice üs çevresine taşınmasıyla gerçekleştirildi ve 41 savaş uçağı hedef alındı. Rusya Savunma Bakanlığı, beş bölgede askeri hava üslerine yapılan bu saldırıları doğrularken, Murmansk ve Irkutsk bölgelerinde uçaklarda yangın çıktığını açıkladı.
Japonya’nın ABD deniz üssü Pearl Harbour’a yaptığı yıkıcı saldırıya atıfta bulunarak Rusya'nın Pearl Harbor'ı olarak tanımlanan bu gelişmeler ardından Rusya da Ukrayna’ya karşı şimdiye kadarki en büyük dron saldırısını başlattı. Rue yetkililer, “Bundan sonra yıkıcı saldırı zamanı” gibi sert açıklamalar yaptı. Bu gelişmeler, Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmelerinin yapılacağı İstanbul'daki toplantı öncesinde yaşanırken, iki ülke arasındaki gerilimi daha da artırdı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Savunma Bakanı Umerov’un İstanbul’daki ikinci tur barış görüşmelerine katılacağını açıkladı. Başkanı Trump ise taraflara barış çağrısı yaparak aksi takdirde ABD’nin desteğini çekebileceğini ima etti.
Trump dünyasında, kurala bazlı düzenden keyfiyete bağlı düzene geçiş sancıları yaşanırken, hukuk devletinde, mahkemelerin aldığı karşılıklı kararların piyasalarda yarattığı volatiliteye tanıklık ettik. Tariflerin yetki aşımına işaret etmesi ile iyimser bir seyir izleyen piyasalar, ertesi gün hukukî belirsizlik şimdilik Trump lehine çözülmüş olması ise satış baskısı yarattı. Daha basit bir anlatımla, Trump istediğini yapıca dolar değer kaybederken, aski durumda ise değer kazanıyor. FED'in yakından takip ettiği PCE enflasyonu beklentilerin altında kalıp yıllık %2,1 oldu. Enflasyon endişesine rağmen henüz o cenahta tehlikeli bir durum yok. Bu nedenle piyasaların kılavuz kargası 10 yıllık devlet tahvil dört haftalık kesintisiz yükseliş ardından haftayı %4,40'ın altına gerileyerek tamamladı.
ASYA TOPYEKÛN KIRMIZI
Yeni ayın ve haftanın ilk işlem gününde, ABD borsalarının vadeli işlemleri ve Asya borsaları haftayı topyekûn kırmızı renk ile karşılıyor. ABD ile Çin arasında devam eden ticaret gerilimlerini ve her ayın ilk Cuması ABD'de açıklanacak istihdam verileri yatırımcıların radarında bulunuyor. Başkan Trump’ın ithal çelik ve alüminyum üzerindeki tarifeleri %25'ten %50’ye çıkarma tehdidi, Avrupa Birliği'nin tepkisini çekti. Beyaz Saray, Trump’ın Çin lideri Xi ile görüşeceğini açıklasa da, Pekin bu iddialara sert tepki verdi. Bu gelişmeler piyasada risk iştahını azaltırken, gösterge endeks Japonya borsası %1,4, Hong Kong borsası ise %2,5 geriledi.