Rus uçağını kim düşürdü?

Hüseyin Kaya

Hüseyin Kaya

Türkiye bir savaşa mı sürükleniyor?
Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine bizim tarafımızdan üretilmemiş bir uçakla onu kullanan Müslüman Türk pilot tarafından vurularak düşürülmesi üzerine Rusya ile başlayan sorun devam etmektedir.
Rusya bir uçak düşürülmesi nedeniyle elbetteki Türkiye ile savaşmayacağız dedi ve devamında ne yapacağını ortaya koyan ekonomik yaptırımlar başta olmak üzere bir takım başkaca tasarruflara girişmiş oldu.
O zaman Türkiye’nin bir savaşa sürüklendiğini ilk anda söylememiz doğru olmaz.
Aslında Rus uçağının düşürülmesiyle Türkiye kurtuluş savaşından beri devam eden başka bir savaştan çıkmak istediğini ortaya koymuştur diyebiliriz.Belkide böyle bir düşünce hiç akla gelmiş değil ama sonuç Türkiyenin süregiden dolaylı savaştan artık kurtulmak istediği olarak yorumlanmalı.
O savaş kendini gerçekleştirme,ekonomik ve politik bağımsız davranabilme savaşını kazanmak anlamına gelmektedir.
Savaş sanatında meydan muharebeleri ve açıktan çatışma Türkiyeye uygulanacak bir yöntem olmaktan çoktan çıkarılmıştır zaten.
Savaş stratejilerinde önemli bir kural taraflardan birinin “beklenmeyeni yapması”dır.Türkiye Rus uçağını düşürerek kendisinden beklenmeyeni yapmıştır.Rusların bocalaması da “beklenmeyeni beklemediklerinden” kaynaklanmaktadır.
Türkiye bu girişimin Ruslara karşı bir girişim olmadığını ifade ediyor.Olabildiğince dengeleri gözeterek ve hukuksal haklılığı ortaya koymaya çalışıyor. İhlal edilen hava sahasının aynı zamanda Nato hava sahası olduğunu belirtiyor.Ve uçağı düşürmekle de Nato hava sahasının ancak kendisi tarafından korunduğunu ifade ediyor.
Bu olay bir yönüyle Türkiyenin Suriye üzerindeki inisiyatifinin geri planda kalmasına yol açmış gibi görünüyor.Dikkat etmek lazım belki de uçağın düşürülmesinden murat Türkiyenin bölgedeki tasarrufunu azaltmaktır.
Türkiye bu durumu görmüş olacak ki,Musula eğitim ve güvenlik amaçlı göndermiş olduğu askeri varlığını güçlendirmiş oldu.Aslında bu amacı aşan bir anlam ifade etmeyi de amaçlamış olabilir.Çokça yerinde bir cevap olsa gerek.
Dengelerde Türkiyenin hala bağımsız savaş stratejisi sürüdürebilecek imkanlardan yoksun olduğu izlenmini var gözüküyor.Fakat Türkiyenin Rusya ile baş etmesi için bu imkanlara ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum.İhtiyacı olan şey dünya düzeninin yeryüzü ile ilgili neyi göze alamayacağını iyi tespit etmektir.Dünya Türkiye hariç her yerin yaşanmaz olmasına katlanabilir ama Türkiye için bu mümkün gözükmemektedir.Başakaca avantajlarımız nedeniyle Rusya ile veya başka bir ülke ile çıkacak savaşta Türkiye kazançlı çıkacak olan taraftır.Ne yazık ki artık savaşlarda kazançlı çıksak ta elde edilecek sonuçların hiçbiri artık zafer olarak değerledirilemeyecektir.
O zaman Rus uçağını kim düşürtmüş olabilir diye sorsak cevabını bilmemize gerek olmadan bir hazırlık içerisinde olmalıyız.

Diğer Yazıları