Rumlardan Maraş resti: Türk yönetiminde yaşamaya hazırız

KKTC’nin Kapalı Maraş’ı açıp “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı sonrası başvuru yapan Rumlar, KKTC egemenliğini fiilen tanımışlardı. Yunan medyasına konuşan Rumlar, GKRY'ye rest çekti. Türk yönetimi altında yaşamaya hazır olduklarını belirten Rumlar, "Biz bedeli her ne olursa olsun geri dönmek istiyoruz. Kimse kimseye ne yapması gerektiği konusunda tavsiye veremez" ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs’la daha önceden yürütülen müzakerelerde Rumlara bırakılması istenen Maraş’ta, KKTC’nin kapalı şehri açıp çağrı yapmasıyla birlikte Rumlar, Maraş’taki mallarını almak için başvuru yapmaya başladı.

RUMLAR KKTC'Yİ TANIDI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin aksi yönde çağrı ve baskılarına rağmen, Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 126’sında iade, 107’sinde tazminat, 52’sinde iade ve/veya tazminat, 42’sinde iade veya takas talip edildi.

Rum vatandaşları bu başvurularla Maraş’ta KKTC egemenliğinin fiilen tanımış oldu.

Rumlardan Maraş resti: Türk yönetiminde yaşamaya hazırız

"RUMLAR KKTC'YE BAŞVURMAK İSTİYOR"

Yunan Kathimerini gazetesi, görüştüğü 4 Maraş kökenli Rum’un Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvurma ve Maraş’a geri dönme olasılığına dair restini haberleştirdi. Rumlar, Türk yönetimi altında yaşamaya hazır olduklarını ifade etti.

Mavi Vatan Kıbrıs'ın Yunan gazetesinden aktardığı habere göre Ay Nikolao sokakta malı bulunan Mihalakis Zannetidis, "Başvuru yaparak Türk propagandasına alet olma düşüncesinin bütün Maraşlılara çok büyük bir hakaret olduğuna inanıyorum. Geçmişteki şimdiki ve gelecekteki hükümetlerimizin temposuyla benim, devletimin faaliyetleri ile mülkümü geri alma perspektifim var mı? Hayır. Dolayısıyla yüzde 1 dahi geri alma fırsatım varsa, talep edeceğim. Çoğu Maraşlı, tam da bu düşünce ile malını geri talep etmek istiyor, daha fazla ne kaybedebilirler ki?" dedi.

"GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ"

Nikos Karullas da "Biz bedeli her ne olursa olsun geri dönmek istiyoruz. Komisyon’a başvurup başvurmamaya henüz karar vermedim, kimse kimseye ne yapması gerektiği konusunda tavsiye veremez. Trajik bir ikilem yaşıyoruz. Anastasiadis'in (Rum yönetimi lideri) 47 yıl sonra kimseye 'Maraşlılar alet olmasın' gibi bir şey söyleme hakkı yok" şeklinde konuştu.

Rumlardan Maraş resti: Türk yönetiminde yaşamaya hazırız ile ilgili etiketler KKTC Rum Kapalı Maraş Nikos Anastasiadis
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.