Ruanda basını: Hükümet Afrika'ya desteği için Türkiye’yi takdir ediyor

İstanbul’da düzenlenen Türkiye – Afrika Ortaklık Zirvesi’nin yankıları Afrika’nın ve dünyanın her köşesinden gelmeye devam ediyor. Bu kez de Ruanda merkezli Taarifa Rwanda'da yer alan bir habere göre Ruanda lideri Kagame, ‘Türkiye’yi Afrika’yı desteklediği için takdir ediyorum.’ ifadelerini kullandı ve ülkesindeki yabancı yatırımın %13’ünün Türk yatırımları olduğunu aktardı.

İşte Ruanda merkezli basın organı Taarifa Rwanda’da yayımlanan makalenin çevirisi:

 

Üçüncü Türkiye – Afrika Ortaklık Zirvesi’nde Ruanda lideri Paul Kagame ve Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan’a 39 ülkeden 26’sı dışişleri bakanı olmak üzere 102 bakan eşlik etti.

Kagame, zirveye yönelik “Afrika, Ruanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ve ortaklık ilişkiler, kısa sürede başta ticaret, ulaşım, sağlık güvenlik ve eğitim alanlarında olmak üzere hızla ve güçlü bir şekilde büyüdü” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR ORTAK HALİNE GELDİ

Kagame, ihracatının önemli ölçüde artmasıyla Türkiye’nin Afrika’nın mal ve malzemeleri için güvenilir bir ortak ve pazar haline geldiğini ve bu nedenle iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin karşılıklı faydalardan yararlanmada bir katalizör olacağını hatırlattı.

Bu kazanımların devam ettirilmesi gerekecek ve Ortak Eylem Planı kapsamında karşılıklı yarar sağlayan işbirliğimizin bunun için bir katalizör olacağına şüphe yok.”

BARIŞ VE GÜVENLİK KONULARINA DA ODAKLANILDI

Başkan Kagame, Barış ve Güvenliğin de iki ülke arasındaki işbirliğinin odak alanları olduğunu söyledi.

Kagame, “Birincisi, Afrika Birliği Başkanı tarafından da açıklandığı üzere Barış ve Güvenlik hepimiz için dönüşüm yolculuğunun merkezinde yer aldı.” ifadelerine yer verdi.

RUANDA LİDERİ: AFRİKA’YI DESTEKLEDİĞİ İÇİN TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUM

Halen Afrika Birliği Kalkınma Ajansı’nın Afrika’nın Kalkınması için Yeni Ortaklık (AUCA-NEPAD) Başkanı ve Afrika Birliği Yurtiçi Sağlık Finansmanı Lideri olan Cumhurbaşkanı Kagame, Türkiye’nin Afrika ile devam eden işbirliğine övgüde bulundu ve “Türkiye’yi Afrika’yı desteklediği için takdir ediyorum. Afrika Birliği, kıta önceliklerinin uygulanmasına katkıda bulunan ortak faaliyetler peşinde”

Afrika ve Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda Afrika’nın Türkiye ile işbirliğini güçlendirecek bir Ortak Eylem Planı Taslağı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu arada, Afrika’daki Türk doğrudan yabancı yatırımı, 2003’te 100 milyon ABD Dolarından 2021’de 6,5 milyar ABD Dolarına yükseldi; Türk şirketlerinin Afrika’daki önemi aynı oranda arttı.

RUANDA’DAKİ YABANCI YATIRIMIN %13’Ü TÜRK YATIRIMI

Özellikle Ruanda’da, 2020 yılında Türk yatırımlarının toplam tutarı 400 milyon ABD Dolarını aşarak Ruanda’daki Doğrudan Yabancı Yatırımların %13’ünü oluşturdu.

Ruanda’daki Türk yatırımları büyük ölçüde imalat, inşaat malzemeleri, mobilya, su arıtma, ev eşyaları ve hijyenik ürünlerin kişisel kullanımı alanlarında.

TÜRKİYE VE AFRİKA İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR AŞAMAYA GİRİLDİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na göre, Türk lider Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük zirve, Türkiye’nin Afrika Birliği ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerinde yeni bir aşamaya işaret ediyor.

İki günlük zirve gündemi, 2014’teki ikinci zirveden bu yanaTürkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğini gözden geçirdi ve ileriye dönük ortaklık süreci için bir çerçeve çizdi.

Türkiye’nin önümüzdeki günlerde Afrika’ya 2,5 milyon doz COVID aşısı ulaştıracağı da güçlü iddialar arasında.

 

 

Kaynak: Taarifa Rwanda

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Ruanda basını: Hükümet Afrika'ya desteği için Türkiye’yi takdir ediyor ile ilgili etiketler Erdoğan basın ruanda taarifa rwanda takdir destek başını
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.