Rezervler rekor seviyede! Eylül ayı enflasyon verisi faiz kararında kritik önemde

Merkez Bankası’nın faizle ilgili kararında Eylül ayı enflasyon verisi merakla bekleniyor. Gelecek rakamın enflasyonun düşüş trendini devam ettirdiğini göstermesi ve yıl sonu için devam edeceğinin teyidi faiz indirimini erkene bile çekebilir. Faizin zamanından önce inmesi büyük risk taşıdığı için uzmanlar, Kasım ya da aralık gibi küçük oranlarla indirimin başlayacağını düşünüyor. İşte detaylar...

Küresel olumlu havanın yardımı ile geçen hafta genelinde %2,2 yükselen Borsa İstanbul ana endeksinin hâlen daha psikolojik 10 bin seviyesini aşamadı.

Rezervler rekor seviyede! Eylül ayı enflasyon verisi faiz kararında kritik önemde

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “TCMB'nin sene sonunda bebek adımları ile de olsa faiz indirim furyasına katılacağı ön görümüze paralel, 2 yıllık sabit faizli devlet tahvillerine alıcı gözle bakmanın doğru bir yatırım davranışını olacağını düşünüyoruz. Eylül ayı enflasyon verisinin bu bağlamda önem arz edeceğini not edelim. Enflasyon aşağıya geldikçe veya cari işlemler dengesi de artı vermeye devam ettikçe, TCMB'nin kuru kontrol etme isteğinin de azalacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, TL'nin reel anlamda Nisan - Ağustos döneminde sunduğu ağız sulandırıcı getirinin önümüzdeki dönemlerde azalmasını bekliyoruz” denildi.

Rezervler rekor seviyede! Eylül ayı enflasyon verisi faiz kararında kritik önemde - Resim : 2

REZERVLER ZİRVEDE

TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hâriç net yabancı para pozisyonu geçen hafta açıklanan son verilere göre 21,4 milyar dolar seviyesine yükselerek 2021 yılından bu yana en yüksek seviyeye geldi. TCMB bir tarafta döviz rezervlerini piyasadan alım yaparak artırırken, alınan her döviz piyasaya çıkan ilave TL demek. Bu da emisyon hacminin genişlemesine yol açıyor. TL likiditesinin de artması, piyasada belirlenen faiz oranları üzerinde aşağı yönlü baskı kurmak suretiyle bollaşan malın fiyatını aşağıya itiyor. Geride bıraktığımız hafta, Türk Lirası Referans (TL Ref) faiz oranı TCMB'nin belirlediği borç alma faiz oranı olan %47 seviyesine kadar neredeyse gerilerken, söz konusu faizin yaklaşık on gün önce %53 seviyesinde gerçekleşti.

Resmî faiz düşmese de, piyasada iş gören faizin sert gerilemesi ardından TCMB'den Cuma akşamı yeni bir adım daha geldi. TCMB'nin piyasa faizlerinde yaşanan gevşemeden rahatsız oldu. Çünkü TL faizin gevşemesi, TCMB'nin enflasyonla savaşını sekteye uğratıyor. Bu minvalde, TL mevduatta uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranı, Cuma gecesi yayınlanan makroihtiyati çerçeve paralel artırıldı. Kısa vadeli mevduat uygulanan ZK %12'den %15'e; uzun vadeli mevduat uygulanan ZK ise %8'den %10'a yükseltildi. 

Zorunlu karşılık sistemi, bankaların ve diğer finansal kuruluşların topladıkları mevduat ve belirli yükümlülüklerinin bir kısmını TCMB'ye yatırmalarını zorunlu kılan bir uygulamadır. Bu sistemin temel amacı, bankacılık sektöründe likiditeyi kontrol etmek, para arzını düzenlemek ve finansal istikrarı sağlamaktır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, atılan adımların neticesinde piyasadan fazla Türk Lirası likiditesi çekilecek. Yabancı para mevduatta ise zorunlu karşılık oranı aksine %8'den %5'e indirildi. TCMB hamlesi ardından kısa vadeli faizler ve mevduat faizlerinin yeniden TCMB'nin politika faizi olan %50 seviyesine üzerine çıkacağını düşünüyoruz.

Rezervler rekor seviyede! Eylül ayı enflasyon verisi faiz kararında kritik önemde ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul BIST
GÜNÜN VİDEOSU

Barış Boyun ve Berat Can Gökdemir suç örgütlerine "Kuyu-36" operasyonu: 157 şüpheli yakalandı

Haklarında Interpol'ün kırmızı bülteniyle arama kararı bulunan, elebaşılığını yurt dışında tutuklu Barış Boyun ve Berat Can Gökdemir'in yaptığı 2 ayrı organize suç örgütüne yönelik "KUYU-36" operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 157 şüpheli yakalandı.