Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi!

Reuters, 'Dünyanın hareket ettiği gün' başlıklı analiz yayınlayarak Türkiye'deki depremin nasıl devasa boyutta olduğunu açıkladı. Analizde paylaşılan uydu görüntüleri, yüzey yer değiştirmesini açıkça gözler önüne sererken görüntülerde Nurdağı yakınlarındaki bir köyün birkaç metre hareket ettiği de görüldü.

Büyük yıkımlara yol açan Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran 7.7 ve 7.6'lık depremler, yer hareketlerini de beraberinde getirdi.    

ZIT YÖNLERDE 7 METRE SÜRÜKLENDİ

Reuters'ın hazırladığı "Dünyanın hareket ettiği gün" başlıklı dosya haberde, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki (ABD'deki ölçümlere göre) deprem ve artçı sarsıntıların ardından Türkiye ve Suriye'nin kuzeyinde zeminin yarıldığı ve farklı yönlere sürüklendiği belirtildi.

Çeşitli görsellere yer verilerek, arazinin zıt yönlerde 7 metreye kadar hareket ettiği iki kırılmanın yüzlerce kilometre uzandığına dikkat çekildi.

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi!

Hatay'ın Tepehan köyündeki zeytin bahçesinde oluşan derin yarığın, bu durumun en net yansımalarından biri olduğu vurgulandı. Bölge sakini Mehmet Temizkan'ın açıklamalarına yer verildi:

"Gece 4.20 civarında bir sese uyandık. İlk panikle kimse evden çıkıp çıkamayacağımızı ve hayatta kalıp kalamayacağımızı bilmiyordu. Umudumuzu yitirmiştik."

"YÜZEYE KADAR PARÇALANAN ÇOK BÜYÜK VE GÜÇLÜ DEPREMLER"

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda (JPL) görevli jeofizikçi Eric Fielding, "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi" dedi.

ÇARPICI YER DEĞİŞTİRME

Ana depremin, 7 metreye varan yer değiştirmelerle uzun bir kırılmayı beraberinde getirdiği, 7,5'lik artçı şoktan gelen daha kısa olan kırılmanın, arazinin 5 metreye kadar yer değiştirmesini tetiklediği kaydedildi.

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi! - Resim : 2

"TÜM KÖY BİRKAÇ METRE HAREKET ETMİŞ"

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde ve Kahramanmaraş'ın Tevekkeli köyündeki yüzey hareketi uzaydan kayıt altına alınırken, şöyle denildi:

Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi görünüyor. Çatlaklar, tarlaları ve yolları kesiyor. Depremler, Dünya'nın yüzeyinde iki büyük çatlak açtı. Bunlardan daha uzun olanı, Türkiye'nin güneyinde yaklaşık 300 kilometre boyunca uzanıyor.

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi! - Resim : 3

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi! - Resim : 4

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi! - Resim : 5

KAYNAK: REUTERS

Reuters'tan çarpıcı deprem analizi: Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi! ile ilgili etiketler Reuters deprem Kahramanmaraş
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.