Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Gül Yetiştiren Adam konusu nedir?

Türk edebiyatının usta yazarlarından olan Rasim Özdenören hayatını kaybetti. Yapılan haberlerin ardından Özdenören'in yaşamı, ölüm sebebi ve en ünlü kitaplarından 'Gül Yetiştiren Adam'ın konusu büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Rasim Özdenören Gül Yetiştiren Adam konusu nedir? Ayrıntılar haberimizde....

Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Türk edebiyatının usta kalemlerinden Rasim Özdenören yaşamını yitirdi. Özdenören'in ölüm haberinin ardından yaşamı ve en önemli eserlerinden biri olan 'Gül Yetiştiren Adam'ın konusu heyecanla araştırılmaya başlandı. Peki, Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Gül Yetiştiren Adam konusu nedir? Ayrıntılar haberimizde.... 

Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Gül Yetiştiren Adam konusu nedir?

RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ?

Rasim Özdenören, 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Şair Alaaddin Özdenören ile ikiz kardeştir. Küçük yaşlardan itibaren okumaya ve yazmaya çok meraklıydı. Çocukluk döneminde farkı şehirlerde ikamet etti. Rasim Özdenören, ilk ve orta öğrenime bir dönem Kahramanmaraş'ta, bir dönem Malatya'da, bir dönem ise Tunceli'de devam etti. Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü başarı ile tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başladı. 1967'de buradan da mezun oldu.

1970'te mesleki hayatına katkıda bulunmak ve yüksek lisans yapmak amacı ile Amerika'ya gitti. Yaklaşık 2 sene boyunca burada kaldı. Daha sonra yeniden Türkiye'ye dönüş yapan Rasim Özdenören, 1971'de Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak göreve başladı. 1975'te Kültür Bakanlığı'nda Bakan Müşaviri olan Rasim Özdenören, 3 sene boyunca da aynı kurumda müfettişlik görevine devam etti. Daha sonra yazar olabilmek maksadı ile görevinden ayrıldı.

1980'de Kültür Bakanlığı'ndaki görevine geri dönen Rasim Özdenören, 1981'de Yayın Temsil Dairesi Başkanı oldu. Alanında sürekli bir yükselme kaydeden Özdenören, 1984'te Genel Sekreter Yardımcısı, 1988'de ise Genel Sekreter olarak çalışmalar yürüttü. 2004'te ise emekliye ayrıldı.

Yakın zamanda Kovid-19'a yakalanan ve hastalığı geçen Özdenören'in, KOAH rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü biliniyordu. Usta kalem Özdenören; dün yoğun bakıma kaldırılmıştı.

Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Gül Yetiştiren Adam konusu nedir? - Resim : 2

RASİM ÖZDENÖREN 'GÜL YETİŞTİREN ADAM' KONUSU

Gül yetiştiren adam milli mücadelede savaşmış, uğruna savaştıkları ülke arkadaşlarını asmıştır. Olayların sonucunda bir nevi protesto yaparak evden çıkmayan, kitap okuyup Allah’ı tesbih ederek ve gül yetiştirerek zamanını geçirmesine neden olur. Diğer tarafta yazar olan ve kendi dilinden anlattığı karakter, Sitare ve arkadaşlarının dejenere hayatları aktarılmıştır. Sitare babası yaşında biriyle evli genç kadın, eşi de hastanede yatıyor olmasına rağmen arkdaşlarıyla kumar oynayan, eğlenen biridir ve maneviyattan uzaktır. Gül yetiştiren adam torununun ısrarlarına dayanamaz ve bunca yıldan sonra ilk defa sabah namazını camide kılmaya giderken hem insanların hem de çevrenin ne kadar değiştiğini görmesi onu çok üzer. Namaz sonrasında, içinde biriktirdiklerini cemaate anlatır. Toplumu galeyana getirdiği için tutuklanır.

Anadolu'nun bir taşra kentinden Yeni Dünya'nın metropollerine kadar uzanan bir coğrafyada kaynaşan insanımız... Modernleşmiş olanlarla kişiliklerini koruma çabasıyla bunun dışında kalanlar... Her iki kesitte yaşayan insanların kendi kendileriyle gerek çevreleriyle olan çatışmalarından doğan dram... Eksik kalmış aşklar, eksik bırakılmış eylemler... Bu kitabı okurken Batı kültürünün baskısı ile çaresiz bırakılmış insanımızın bocalayışını, gizli protestolarını ve gizli kabullenişlerini göreceksiniz... Rasim Özdenören'in üslubunu sevenler, bu kitapta onun başlıca özelliklerini bir arada bulacaklar... MEB tarafından okullarda tavsiye edilen kitaplardan olan Gül Yetiştiren Adam, yeni baskısıyla raflarda yerini aldı. (Tanıtım bülteninden)

 

Rasim Özdenören kimdir, neden öldü? Gül Yetiştiren Adam konusu nedir? ile ilgili etiketler rasim özdenören Gül Yetiştiren Adam
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.