QR kod sandığınız kadar masum olmayabilir! FBI’dan bu konuda uyarı geldi: QR koddaki tehlike…

QR kod son zamanlarda sanat, eğitim, bankacılık, organizasyon gibi pek çok alanda kullanılıyor. Ancak QR kodun çok da masum olmadığı konusunda birtakım uyarılar yapıldı. FBI bile bu konuda insanları uyararak bazı tehlikelere işaret etti. İşte detaylar…

QR kod kullanımı gitgide yaygınlaşıyor. Bu kodu kullanarak ATM’den para çekmek, alışveriş sırasında ödeme yapmak, bir web sayfasına hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün oluyor. QR kod kullanmak için akıllı telefon, tablet gibi cihazlar yeterli oluyor.

QR kodun yaygın kullanım alanlarından biri de restoranlar oluyor. Restoranlarda menüye erişmek için QR kodu telefona okutmak gerekiyor. Bu sayede sipariş verme süreci hızlanıyor. Anacak bu kullanım nedeniyle bazı dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu, QR kod kullanımı hakkında birtakım uyarılar yaptı. Bu uyarı, QR kodlu menü kullanılan yerler hakkında oldu.  

DOLANDIRICILARIN YENİ HEDEFİ QR KODLU MENÜLER OLDU

QR kod sandığınız kadar masum olmayabilir! FBI’dan bu konuda uyarı geldi: QR koddaki tehlike…

FBI tarafından yapılan açıklamaya göre dolandırıcılar artık restoranlarda, kafelerde kullanılan QR kodları hedef alıyor. İşletme sahiplerinin haberi olmadan farklı yerlere sahte QR kodlar yerleştiriliyor. Müşteriler bu QR kodların işletmeye ait olduğunu düşünerek telefonlarına okutuyorlar. Bu da dolandırıcılık olaylarının yaşanmasını kaçınılmaz kılıyor.

FBI, dolandırıcıların gerçek kodların üzerine kendi kodlarını yapıştırarak dolandırıcılık yaptığını belirtti. Bu yöntemle kişisel verilerin ele geçirildiğini söyledi. Sahte kodu okutan kişilerin telefonuna bir yazılım ekleniyor. Bu yazılım üzerinden verilerin çalınması mümkün oluyor.

FİZİKSEL MENÜ İSTEMEKTE FAYDA VAR

FBI, mekânlara gidildiğinde fiziksel menü istenmesini tavsiye etti. QR kod kullanılması halinde linke dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Sahte bir site olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiği bildirildi.

QR kod, hızlı yanıt sistemi anlamına geliyor. Aslında 1994’ten beri kullanılıyor. Ancak yaygınlaşması Covid-19 döneminde söz konusu oldu. QR kod kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu kodların taşıdığı risklerin bilincinde olmak gerekiyor.

Kötü amaçlı QR kodlar ile konuma erişme, sahte kişi listesi oluşturma, arama yapma, uygunsuz web sitelerini açma gibi işlemler yapılabiliyor. Aynı zamanda mesaj atma, sosyal medya hesaplarından farklı kişileri takip etme gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

QR kod sandığınız kadar masum olmayabilir! FBI’dan bu konuda uyarı geldi: QR koddaki tehlike… ile ilgili etiketler FBI QR Dolandırıcı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.