Prof. Dr. Serhat Ünal: Faz-3 beklenmeden aşıya başlanmasında bir engel yok

Türkiye'nin Çin'den satın aldığı koronavirüs aşılarına gelen 'Faz-3 çalışmaları tamamlanmadı' eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Serhat Ünal, ''Faz-3 çalışmaları beklenmeden de aşı yapılabilir. Aşılama işleminin başlamasında bir engel yok'' ifadelerini kullandı.

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınıyla mücadele sürüyor. Virüs, bugüne kadar dünyada 90 milyondan fazla insana bulaştı ve 2 milyona yakın insanı hayattan kopardı.

Ölümcül virüse karşı geliştirilen aşı ve ilaç çalışmalarından gelen iyi haberler herkesin yüreğine su serpti. Farklı ülkelerden birçok firma koronavirüsü bitirecek aşıyı ürettiğini duyurdu.

Bunlardan birisi de Çin merkezli Sinovac şirketiydi. Türkiye, Sağlık Bakanlığı'nın kararıyla Sinovac aşısından 50 milyon doz sipariş etti. 

''FAZ-3 ÇALIŞMALARI TAMAMLANMADAN DA AŞI YAPILABİLİR''

Sinovac şirketinin 'Faz-3' çalışmalarını tamamlamadığı, aşının güvenilir olmadığı gibi iddialar başta sosyal medya olmak üzere birçok basın kuruluşunun haberlerini süsledi.

Söz konusu iddialar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere birçok uzman tarafından yalanlandı.

Bu konuya ilişkin Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'ya açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Serhat Ünal, Faz-3'e beklenmeden aşıya başlanmasında engel olmadığını açıkladı.

Ünal, aynı aşıdan satın alan Brezilya ve Endonezya'dan gelen verilerin ışığında aşılama işlemine başlanabileceğini vurgulayarak, ''Faz-3 çalışması devam ederken, elimizdeki vaka sayısı 29’a ulaşınca Bakanlık Acil Kullanım onayı verdi biz de ara raporumuzu açıkladık. Her ne kadar 40 vakaya ulaşana kadar devam edeceğiz ama 29 vaka rakamı da yeterli.'' ifadelerini kullandı. 

Yılbaşı nedeniyle çalışmaların bir süre aksadığını belirten Ünal, ''14 günlük incelemeler henüz tamamlanmadı. Muhtemeldir ki, gelecek hafta sonuçlar çıkar ve sonraki hafta da uygulamaya geçilir'' dedi.

''TÜRKİYE AŞILAMADA TECRÜBELİ, BİR SIKINTI YAŞANMAZ''

Aşılamanın her türlü onayın alınması ve planlamanın tamamlanmasının ardından 18 Ocak gibi başlayacağını belirten Prof. Dr. Levent Akın ise, ''Sağlık görevlileri, bu tarihten önce sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan bir iki gün daha erken olabilir. Onlar kısıtlamadan muhaf.'' ifadelerini kullandı.

Şırıngaların yetersiz kalacağı ve aşılamanın aksayacağı iddialarına da yanıt veren uzman doktor, ''Her bir aşı bir dozdan oluşuyor, bunun için elimizde yeteri oranda şırınga da mevcut'' şeklinde konuştu.

Almanya'da 5 doz halinde şişelenen koronavirüs aşılarından, yanlış anlama sonucu hastalara tamamının verildiği ve bunun da ateşlenmelere yol açtığı haberlerine ilişkin de konuşan,  Prof. Dr. Levent Akın, Sinovac aşısı tek doz şişelendiği için bu sorunun yaşanmayacağını belirtti.

Akın, Türkiye’nin geçmişten gelen aşı uygulama beceri birikimi ile süreci rahat yöneteceğinin de altını çizdi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Prof. Dr. Serhat Ünal: Faz-3 beklenmeden aşıya başlanmasında bir engel yok ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanlığı sinovac Serhat Ünal levent akın
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.