Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan Malatya uyarısı: 5 büyüklüğündeki depremler 6,5 büyüklüğündeki depremlere yol verebilir

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bugün sabah saatlerinde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Üşümezsoy, Kahramanmaraş depremlerinin Yeşilyurt'a stres yüklediğini belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) tarafından paylaşılan bilgilere göre, saat 08.35’te Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi merkezli 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen ve paniğe neden olan depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Yeşilyurt merkezli depremle ilgili tv100'e değerlendirmelerde bulundu.

"6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMLERE YOL VEREBİLİR"

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin Yeşilyurt’a stres yüklediğini belirten Üşümezsoy, “6,0 büyüklüğündeki bir depremde yaklaşık 100 kilometrelik fay düzlemi yırtılıyor. Bu 5 büyüklüğündeki depremler, 6,5 büyüklüğündeki depremlere yol verebilir. Çünkü kuzey koldaki Elbistan; batıya doğru Çardak ve sonrasında Göksun’dan geçen bir sistem var” ifadelerini kullandı.

Üşümezsoy'un açıklamaları şöyle:

“Bu aslında beklediğimiz bir olay ama nereye gideceğini biraz düşünmek gerekiyor. 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Pazarköy ve Antakya’ya giden fayda kırıldı ama ikinci deprem ise tam Ekinözü dediğimiz fay kırıldı. O fayda 7,6 büyüklüğünde deprem oldu. Bizim genel olarak beklediğimiz depremde Doğanköy’den Çelikhan’a doğru giden güneydeki fay kırılacak derken o fayda 1986’da kırılmıştı. O fayda artık stres gitmiyor. Bölgedeki ana kırılma 27 Şubat’ta oluşturdu.

6 Şubat’ta olan deprem Yeşilyurt’ta stres yükledi. Orada 5,7 büyüklüğünde deprem oldu. Geçen haftalarda meydana gelen depremin anlamı buralarda bir odak var. 6,0 büyüklüğündeki bir depremde yaklaşık 100 kilometrelik fay düzlemi yırtılıyor. Bu 5 büyüklüğündeki depremler, 6,5 büyüklüğündeki depremlere yol verebilir. Çünkü kuzey koldaki Elbistan; batıya doğru Çardak ve sonrasında Göksun’dan geçen bir sistem var.

6 Şubat depremlerinin fayın iki ucundaki kesimlerde 6,0-6,5 büyüklüğünde depremler potansiyel olarak şu anda stres olarak duruyor."

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan Malatya uyarısı: 5 büyüklüğündeki depremler 6,5 büyüklüğündeki depremlere yol verebilir ile ilgili etiketler Şener Üşümezsoy Malatya Yeşilyurt deprem
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.