'Aşı savaşları hep gündemde olacak'

Koronavirüs aşısına dünyadaki pek çok ülkenin ulaşamadığı dönemde Danimarka'nın nüfusunun 5 katı sipariş vermesi tepkileri de beraberinde getirdi. Söz konusu 'eşitsizliği' bugünkü köşesinden değerlendiren Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Pandemi eşitsizliğinin en acı, yaralayıcı, yürek kanatıcı sonucu şimdi “aşı paylaşımı”nda yaşanıyor. Aşı savaşları hep gündemde olacaktır.'' ifadelerini kullandı.

Tüm dünyanın koronavirüs salgınıyla boğuştuğu bir dönemde, pek çok ülke aşıya erişemezken Danimarka, yaklaşık 5,8 milyon nüfusuna karşın 24,8 milyon kişiye yetecek kadar koronavirüs aşısı siparişi verdi.

6 AŞI FİRMASI İLE ANLAŞTILAR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu aracılığıyla aşı tedarik eden Danimarka, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, BioNTech/ Pfizer, CureVac ve Moderna firmalarından aşı alacak.

3 MİLYON KİŞİ OPSİYONU VAR

Anlaşma çerçevesinde Danimarka'nın 3 milyon kişi için ekstra aşı opsiyonunun daha bulunduğu kaydedildi. Söz konusu opsiyonun da kullanılması durumunda, 27,8 milyon kişiye yetecek kadar aşı satın alınmış olacak.

Tüm bu gelişmeler dünyada yeni tartışmaları da beraberinde getirdi: Aşı savaşları...

''AŞI SAVAŞLARI HEP GÜNDEMDE OLACAKTIR''

Hürriyet'teki bugünkü köşesinden bu eşitsizliğe  değinen, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Her ülkede ilaca, hastaneye, hatta yoğun bakım ve solunum cihazlarına ulaşma bakımından herkes aynı şansı yakalayamıyor” dedi.

“Pandemi eşitsizliği diyebileceğimiz bu kötü gelişmenin en acı, yaralayıcı, yürek kanatıcı sonucu ise şimdi aşı paylaşımında yaşanıyor” ifadelerini kullanan Müftüoğlu, “Ne üzücüdür ki her zaman olduğu gibi Avrupa ve Amerika yine ‘Önce ben!’ diyor” diyerek sitem etti.

“Hatta ‘Önce ben’ciler hızlarını alamayıp ‘Sana daha çok, bana daha az aşı’ kavgasına bile girebiliyor” diyerek sözlerine devam eden Müftüoğlu, “Özeti şudur: Bilelim ki aşı üretimi uzun süre yetersiz kalacaktır, aşı savaşları hep gündemde olacaktır” görüşünü dile getirdi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

'Aşı savaşları hep gündemde olacak' ile ilgili etiketler Korona Danimarka Hürriyet aşı aşılama prof. dr. osman müftüoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.