Prof. Dr. İlber Ortaylı: Montrö ile boğazları kapatma statümüz yok

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sonrası Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde boğazları kapatma yetkisinin bulunup bulunmadığı merak konusu oldu. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı "Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu tabii tutuşan Ukrayna söylüyor ama bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde ciddi bir şekilde Montrö'yü kendimiz ihlal etmiş oluruz" dedi.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ukrayna'nın Türkiye'ye yönelik 'Boğazları Rus gemilerine kapatın' talebiyle başlayan Montrö tartışmalarını yorumladı. Ortaylı, "Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok" dedi.

Konuk olduğu Habertürk yayınında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini yorumlayan Ortaylı, "Çok NATO'cu, çok Amerikancı görüşler demode şeylerdir. Bu gibi tiplere 'Siz hala büyükannenizin siyasetiyle mi gidiyorsunuz?' demek lazım" ifadelerini kullandı.

"Montrö bizim için çok önemli" diyen Ortaylı, ""Karadeniz ülkeleri kendi limanlarına dönmek şartıyla girer çıkar, buna deniz kuvvetleri dahil. Bizim boğazları kapatma diye bir statümüz yok, bunu tabii tutuşan Ukrayna söylüyor ama bu mümkün değil. Buna itaatsizlik halinde ciddi bir şekilde Montrö'yü kendimiz ihlal etmiş oluruz. Montrö ile Türkiye'ye güvenilir bir bekçilik veriliyor. Dışişleri bakanımız da, 'Biz Montrö'yü burada kullanamayız" dedi. Bunlar Karadeniz'in taraf devletleri, kimsenin geçişini engelleyemeyiz.'" diye konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Montrö ile boğazları kapatma statümüz yok ile ilgili etiketler İlber Ortaylı Türkiye Karadeniz montör boğazlar sözleşmesi boğaz kapatma Savaş gemisi
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.