Prof. Dr. Erhan Afyoncu: İstanbul'un en güzel camiine kıymayın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan'ın en güzel eserlerinden biri olarak nitelendirilen Kuşkonmaz Camii'nin deniz tarafına yol yapma kararı aldı. Söz konusu gelişmeyi bugünkü köşesinden eleştiren Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne seslenerek ''Yalı camii özelliği yok olacak, projeden vazgeçin'' dedi.

İstanbul'un Üsküdar ilçesinin en güzel noktalarından birinde yer alan 'Kuşkonmaz Camii' olarak da adlandırılan Şemsi Paşa Camii, son günlerde yeniden gündeme geldi.

Geçmiş yıllarda önünde yer alan denize kazık çakılmasıyla basında sık sık adından söz ettiren camii, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin yol yapım projesi nedeniyle 'yalı camii' unvanını yitirmek üzere...

''BUNA NASIL İZİN VERİLİR?''

Konuya Sabah gazetesindeki köşe yazısında değinen Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, tarihçi yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, ''Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu buna nasıl izin verir?'' diyerek İBB'nin projesini eleştirdi. 

Mimar Sinan tarafından inşa edilen caminin başka bir memlekette olsa cam fanusta korunacağını belirten Afyoncu, ''Biz birkaç yıldır caminin orijinalliğini ve güzelliğini bozmak için elimizden geleni yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.

''YALI CAMİİ ÖZELLİĞİ KAYBOLACAK''

2017 yılında Kadir Topbaş'ın belediye başkanı olduğu dönemde kazık çakıldığı için gündeme gelen proje, o dönemde oluşan çatlaklar nedeniyle iptal edilmişti.

İBB, Şemsi Paşa Camii'ni denizden koparmak adına yeni yol projesi başlattı. Ekrem İmamoğlu'nun Topbaş'ın yanlış icraatını devam ettirdiğini vurgulayan Afyoncu, projenin tamamlanması halinde 'yalı camii' özelliği ile orijinalliğin tamamen ortadan kalkacağını açıkladı.

Kazıklı yol kadar camiye zarar vermeyeceği vurgusunu da yapan Afyoncu, yaya trafiğinin camiye zarar vereceğini savundu. 

Belediyenin söz konusu projeyi ''Portatif yol yapıyoruz, yalı camii özelliği bozulmayacak'' diyerek savunduğunu belirten Sabah yazarı, ''Deniz tarafına yol yapınca yalı özelliği nasıl kalır'' diye sordu. 

''MİMAR SİNAN'A SAYGISIZLIK''

İnsanlarla dalga geçildiğini belirten Afyoncu, zaten caminin diğer kısmında yaya yolu olduğunu belirterek, belediye yönetimine cevaplandırması adına birkaç soru yöneltti.

İşte yazının ilgili kısmı;

Kültürel eserleri muhafaza etmekle görevli olan '6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu' caminin orijinalliğini ve siluetini bozacak bu projeye nasıl izin verir?

Mimar Sinan, caminin önüne yol yapmayı düşünemeyecek derecede öngörüsüz ve yeteneksiz bir mimar mıydı?

Mimarîye ileri derecedeki hakimiyeti ile denizin üzerine yaya yolu yapmayı düşünemez miydi?

Büyükşehir Belediyesi ecdadın en önemli eserlerinden birine niçin saygı göstermiyor? Üsküdar Belediyesi bu tarihî ve mimarî cinayete niçin ses çıkarmaz?

Yol yapımına daha önce karşı çıkan Mimarlar Odası şimdi niçin ses çıkarmıyor?

Afyoncu yazısının devamında, Bakanlık yetkililerine seslenerek, ''Mimar Sinan'a yapılan bu saygısızlığı engelleyin, uygulamaya son verin'' dedi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: İstanbul'un en güzel camiine kıymayın

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: İstanbul'un en güzel camiine kıymayın ile ilgili etiketler İstanbul İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üsküdar Erhan Afyoncu Ekrem İmamoğlu camii yalı Sabah köşe yazısı kuşkonmaz camii şemsi paşa camii
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.