Prof. Azap'tan korkutan açıklama: Vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, katıldığı bir canlı yayında Türkiye'de koronavirüs vaka sayısının artabileceğini belirterek, "3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Habertürk'te katıldığıTürkiye'nin Nabzı programında canlı yayınında koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Vaka sayısının pik yapmasını ve sonrasında azalmasını beklediklerini söyleyen Azap, vaka sayısının 5 bine ulaşmasını bekledilerini söyledi.

'VAKA SAYISININ 5 BİN CİVARINDA OLMASINI BEKLİYORUZ'

Azap yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz. Ama bu çok kritik sayı 30 bin bile olabilir, vatandaşlarımızın önlemleri alması lazım. Uyarılara dikkat etmesi lazım. Böyle olursa, 3-4 binde sayıyı sınırlı tutabiliriz. Sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz. Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik” 

“İNSANLAR BİRBİRLERİNE 3-4 ADIMDAN FAZLA YAKLAŞMASIN”

Canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Azap, 

''Bütün seçenekleri en ince ayrıntısına kadar tartışıyoruz ama bir önlem alırken, o aldığınız önlemin getirecekleri var, faydalar var. Bir de götürecekleri var.

Sebep olacağı birtakım olumsuz sonuçlar var. Dolayısıyla bunları iyi düşünüp taşınmak lazım.

Açıkçası bugün uzun tartışmaların sonunda henüz öyle bir noktada olmadığımız için, bir sokağa çıkma yasağı gibi bir şeye, İtalya'daki gibi bir duruma ihtiyacımız olmadığını düşündük.

Ama bu sosyal mesafeyi koruma meselesini sürekli hatırlatıyoruz.

Zaten alınan tedbirlerin önemli bir kısmı tamamen bunu sağlamaya yönelik.

Yani insanların birbirlerine bir metreden, 3-4 adımdan daha fazla yaklaşmasını engellemeye yönelik.

Kalabalık mekanlarda bir arada durmalarını, havalandırması iyi olmayan yerlerde bir arada uzun zaman geçirmelerini engellemeye yönelik şeyler.

Çünkü bu virüs, bu durumda çok kolay yayılıyor.

Vatandaşlarımız da hep bunu düşünsünler.

Bu tedbirler bunu sağlamak için alınıyor.

Ona göre hayatlarını planlarlarsa, bu salgını çok fazla yayılma fırsatı bulamadan ülkemizde atlatabilir diye ümit ediyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Prof. Azap'tan korkutan açıklama: Vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz

PANDEMİ İLAN EDİLMİŞTİ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'deki genel merkezde koronavirüs (Kovid-19) gündemiyle basın toplantısı gerçekleştirmişti.

Çin dışında vaka sayının 13 kat arttığını ifade eden Ghebreyesus, koronavirüs için, kıta ve tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen “Pandemi” olarak nitelendirme kararını aldıklarını açıklamıştı.

Ghebreyesus, örgüt olarak salgını 24 saat boyunca izlendiğini dile getirerek, “Hem virüsün yayılma ve şiddetinden hem de virüse karşı yeterince harekete geçilmemesinden derin endişe duyuyoruz. Bundan dolayı Kovid-19'un bir pandemi olarak nitelendirilmesi değerlendirmesini yaptık” şeklinde konuşmuştu.

PANDEMİ NEDİR?

Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.

KORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüsleri, hayvanlar arasında yaygın olan bir grup virüstür. Nadiren bazı durumlarda, bilim insanları Koronavirüslerinin “zoonotik” olduğunu belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre; “zoonotik” ifadesi, virüslerin hayvandan insana geçebileceği anlamına geliyor.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Koronavirüs semptomları şöyle: Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemelen baş ağrısı, kesin olmamakla birlikte birkaç gün sürebilecek ateş. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar ve çok gençler için virüsün zatürre ve bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açma ihtimali bulunuyor. MERS ve Sars gibi ölümcül olabilen ve insana geçen bazı koronavirüsleri olduğu biliniyor.

Prof. Azap'tan korkutan açıklama: Vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz ile ilgili etiketler Türkiye Koronavirüs Korona Alpay Azap Koronavirüs Bilim Kurulu
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.