Prof. Ceyhan: Salgın kontrolden çıktı

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan korkutan sözler. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son koronavirüs tablosunu değerlendiren Prof. Ceyhan, salgının kontrolden çıktığını söyledi.

Türkiye'de son haftalarda salgın yeniden yükseliş trendine girdi. Her ne kadar bugün açıklanan tabloda düne göre yaklaşık 200 daha az vaka görülse de artış yönlü eğri sürüyor. 

Vakalarda gerilemenin başladığı dönemde bilindiği gibi iyileşen hasta sayıları daha çoktu.

Ancak son bir haftada iyileşen hasta ile yeni vaka sayıları arasında ciddi bir fark bulunuyor.

Prof. Ceyhan: Salgın kontrolden çıktı

Bu da aktif vaka sayısının yükselmesine yol açan en önemli sebeplerin başında. Vaka ve iyileşen hasta sayılarındaki fark bir gün önce yaklaşık olarak 600 idi, bugün ise yaklaşık 300. Yaklaşık 2 haftadır bu fark hep vakalar lehine artarak gelişti. İşte bu durum bilim insanlarını tedirgin eden en önemli unsurların başında geliyor. 

Prof. Ceyhan: Salgın kontrolden çıktı - Resim : 2

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu akşam katıldığı canlı yayında son tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tabloyu yorumlayan ve tedirgin eden ifadeler kullanan Prof. Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında kontrolün kaybedildiğini öne sürdü.

Son 10 gündür yükselen koronavirüs vakalarına dikkat çeken Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde devam ediyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor. Ne zaman iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısının üzerine çıkar ve günden güne bu durum iyileşir, o zaman yeniden kontrol altına almaya başladığımızı söyleyebiliriz"

"Gerçek vaka sayıları açıklananın on katı kadardır" diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Siz ne kadar çok ve doğru test yaparsanız yapın bu bütün ülkelerde böyledir. Eğer Türkiye'de yeterli sayıda ve doğru test yapılamıyorsa o zaman gerçek hasta sayısı daha da yüksektir. Ancak önemli olan iyileşen hasta sayısı ile yeni vaka sayısı arasındaki orandır" diye konuştu.

Prof. Ceyhan: Salgın kontrolden çıktı ile ilgili etiketler Hacettepe Üniversitesi prof. dr. mehmet ceyhan vaka iyileşen hasta
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.