Poğaça tarifi: Poğaça nasıl yapılır?

Sabahları, günlerde, kermeslerde, yerli malı haftalarında, çat kapı gelen misafire en çok yapmayı sevdiğimiz şey poğaçadır. Güzel bir poğaçayı iyi kabarmış puf puf içi hamur olmayacak şekilde lezzetli yapmak her yiğidin harcı değildir. Poğaçanın mayasını doğru şekilde yapmak çok önemlidir. Eğer bu mükemmel lezzeti sizde mükemmel bir şekilde yapıp misafirlerinize mahcup olmak istemiyorsanız yazımızı kesin okumalısınız. Çünkü iyi bir poğaça tarifi, nasıl yapılır?

Herkes puf puf kabarmış poğaça yapmak ister. Ama çoğu zaman bu hüsranla sonuçlanır. Tarife tekrar tekrar bakarız ama nerde sıkıntı yaşadığımızı bulamayız. İşte bu yazıyı okuduktan sonra bütün püf noktaları ve aşamaları kaçırmazsanız mükemmel bir poğaça elde edeceksiniz. Evet şimdi malzemelerimizi öğrenmeye geçebiliriz. 

Poğaça malzemeleri 

Kağıtlar kalemler hazırsa şimdi dikkatlice not almanızı tavsiye ederiz çünkü bir malzeme eksik olması sonucu hüsrana sürükleyebilir. İşte malzemelerimiz:

  • Öncelikle güzel lezzetli ve kabaran bir poğaça için ilk olarak 2 su bardağı süt gereklidir. Süt poğaça için çok önemli bir malzemedir.
  • 1 paket yaş veya instant maya gerekli. Maya seçimi çok önemli değildir. Ama bizim önerimiz instant maya daha sağlıklı olduğu için tercihiniz bu yönde olabilir.
  • 2 yemek kaşığı şeker mayamızı aktif hale getirmek ve hafif tatlı bir tat bırakması için çok önemlidir. Eğer biraz daha tatlı tat seviyorsanız şeker miktarını arttırabilirsiniz.
  • 1 tatlı kaşığı tuz bu tarif ölçüleri için yeterli olacaktır.
  • 1 su bardağı sıvı yağ gereklidir.
  • Ve aldığı kadar un gereklidir. Ama un bizim için püf nokta olacaktır. Poğaçayapımına geçtiğimizde sizlerle bu detayı paylaşacağız.

 

Poğaça tarifi 

Şimdi hazırsanız bütün püf noktalarını verdiğimiz poğaçanın yapımına geçebiliriz. Lütfen yazımızı dikkatle okuyup hiçbir ayrıntı ve aşamayı atlamamalısınız. İşte poğaça yapımı aşamalarımız: 

  1. İlk olarak sütümüzü ılıtıyoruz. Ilıklık derecesini elimizi yakmayacak ılıklıkta olması önemli çok sıcak olursa mayalanmayı etkiler. Derin bir kaba ılık sütümüzü alıyoruz ve içine mayamızı ve şekerimizi atıp eritiyoruz. Ve 10 dakika mayanın aktifleşmesi için bekliyoruz.
  2. Aktifleşen mayamıza bir tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı sıvı yağımızı ekliyoruz.
  3. Şimdi ise en önemli nokta olarak unumuzu yavaş yavaş koyarak işe başlıyoruz. Miktar olarak söylemektense size kıvamını anlatacağız. Unumuzun kıvamı elimize yapışmayacak ve yumuşak hatta birazda cıvık olması iyi bir mayalanma için çok önemlidir. Hamurumuzun ağzını kapatıp güneş alan bir yerde ya da bir sofra bezine sarıp yarım saat dinlenmeye bırakmanız yeterli olacaktır.
  4. Mayalanan hamurumuzu eşit parçalara ayırıp istediğimiz şekli vererek fırın kâğıdı serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam ile süsleyebilirsiniz.
  5. Şimdi bu güzellikleri fırına atmaya geldi. 190 derece önceden ısıtılmış fırına koyup kabarıp kızarana kadar pişirebilirsiniz. Bir diğer püf noktayı söylemek gerekirse fırın çok önemli bu aşamada fırınınızın hemen pişirip içini hamur bırakan bir fırınsa istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Biz gerekli bütün püf noktaları anlattık umarım çok severek yersiniz. Şimdiden afiyet olsun.

 

Poğaça kalori 

Poğaçamızı yaptık şimdiden nefis kokular geliyor burnumuza. Bu kadar güzel herkesin sevdiği hamur işi peki kaç kalori? Diyet yapanlar bu yazı sanırım sizin için uygun değil. Çünkü kalorisi ve içerdiği karbonhidrattan dolayı çok ta tercih edebileceğiniz bir ürün gibi görünmüyor. 1 adet orta boy poğaça 263 kaloridir. Umarım kilo probleminiz yoktur ve gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz ama önemli olan her şey gibi bunu da çok fazla tüketmemekte fayda vardır. Afiyet olsun.

Poğaça tarifi: Poğaça nasıl yapılır? ile ilgili etiketler poğaça malzemeleri tarif kalori nasıl yapılır?
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.