Piyasalarda cari açık baskısı

Kredi derecelendirme kurumu Moody’s’in Türkiye’nin görünümünü pozitife çevirmesiyle piyasalarda başlayan iyimser hava, cari açığın, beklenenden fazla artmasıyla temkinli bir bekleyişe döndü. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı reeskont kredi limitinin 300 kat arttırılması ise ihracatçıyı ve piyasaları uzun dönemde rahatlatacak gelişme olarak değerlendiriliyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Yurt içi piyasalar yeni haftaya makroekonomik veri açısından yoğun bir gündemle başladı. Bu noktada cari işlemler dengesi Temmuz ayında 5,47 milyar dolar açık verdi (beklenti: -4.45 milyar dolar).

Piyasalarda cari açık baskısı

Böylece 12 aylık cari açık 56,5 milyar dolardan 58,5 milyar dolara yükselmiş oldu. Ticaret Bakanlığı’nın öncü göstergeleri ise 12 aylık rakamın Ağustos ayı verilerinde daralabileceğine işaret ediyor. Hatırlanacağı gibi OVP’de bu yılın sonunda cari açığın 42,5 milyar dolar olması bekleniyordu. Diğer taraftan işsizlik oranı %9,4 seviyesine gerilerken sanayi üretimi ise Temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış bazda %7,4 artış kaydederek Haziran 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaşmış oldu.

Ünlü&Co’nun verdiği bilgilere göre, yurt içi piyasalar Fitch’in Türkiye’nin kredi notu görünümünde yaptığı yukarı yönlü revizyonun ardından haftaya iyimser bir zeminde başlamaya çalışsa da gerek bankacılık sektörünün zayıf performansı gerekse makroekonomik verilerin ortaya koyduğu karışık görünüm günün sonunda kırılgan bir tablo yarattı. Yeni günde piyasaların baskıdan sıyrılmakta ne ölçüde başarılı olabileceğini izleyeceğiz. Haftanın devamında içeride varlık fiyatlarına yön verebilecek önemde bir gündem maddesi bulunmuyor. Bu noktada Hazine ihaleleri bir adım öne çıkarken bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvili ile 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihraçlarını takip edeceğiz.
 
Yurt dışında ise piyasalar tamamen yarınki ABD TÜFE rakamına odaklanmış durumda. Veriden önce yatırımcı tercihlerinde anlamlı bir değişim görmeyeceğimizi tahmin ediyoruz. ECB’nin Perşembe günkü toplantısında vereceği mesajları bekleyen Euro Bölgesi’nde ise bugün Almanya ZEW endeksi izlenecek. Önceki ay -71,3 değerini alan ZEW mevcut durum endeksinin -75,5’e, ekonomik güven endeksinin ise -12,3’ten -15,0’e gerilemesi bekleniyor.

Piyasalarda cari açık baskısı ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Dolar Cari açık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.