Piyasalar FED'in faiz kararına odaklandı: Gram altın 1.019 TL'den işlem görüyor!

Bu akşam TSİ 21.00'de açıklanacak FED faiz kararı öncesi ons altın 1.835 dolardan işlem görüyor. Altının gram fiyatı ise saat 15:50 sıralarında 1.019,58 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

Altın ilk etapta ekonomik yavaşlama olasılığına tepki verip 1.874 dolara çıksa da faiz baskısı ile dün 1.807 dolara gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Altının gram fiyatı ise saat 15:50 sıralarında 1.019,58 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

Yatırımcılar, ABD faizin yıl sonuna kadar yüzde 3,75 ile yüzde 4 arasına yükseleceğini fiyatlamaya başladı. Doların altı başlıca para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi ise dün gece gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105,6 seviyesine yakın seyretti.

Fed’in agresif bir şekilde faiz artırması doların diğer para birimleri karşısında ağırlığını artırabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

75 BAZ PUAN FAİZ ARTIRMASI BEKLENİYOR

Piyasalar Fed’in bugünkü toplantıda 75 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Fakat yüksek oranlı faiz artışlarının ülke ekonomisinde yavaşlama yaratacağı, böylece stagflasyon durumunun oluşacağı fikri altında baskıya karşın ataklar görülmesinin de gerekçesidir. Bugün de benzer bir durum var, ons fiyatı düne göre %1 üzeri primle 1.835 dolardan işlem görüyor. Teknik fiyatta 1.876 dolar direnç 1.780 dolar ise önemli destek olarak görülüyor.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Fed’den faiz artırım beklentisini 75 baz puana ilk çekenler arasında yer alan Barclays Kıdemli Ekonomisti Jonathan Millar, “Genel kural: Eğer adımlarınızın piyasaları nasıl etkileyeceğinden endişe duyuyorsanız, ihtiyatlı davranırsınız. Bir şeyleri kırmaktan korkarsınız. Ancak bu durumda bir şeyleri kırmaya değer. Fed’in kredibilitesinin erozyona uğramaya başlıyor gibi göründüğü çok kritik bir noktadayız” değerlendirmesini yaptı.

Evercore ISI’dan Krishna Guha ve Peter Williams müşterileri ile paylaştıkları notta Fed’in bir kez 75 baz puanlık artışlara başlamasının ardından, durmasının zor olacağını ve bu sürecin resesyona yol açabileceğini öngördü.

Wall Street Journal’ın haberine göre Eski New York Fed Başkanı William Dudley de bu toplantıdan 75 baz puanlık bir artış beklediğini, agresif faiz artışlarının işsizliği artıracağını ancak yakın vadede resesyon beklemediğini belirtti.

Bloomberg Economics’e göre Powell temmuz ayı için de 75 baz puanlık faiz artışı sinyali verebilir ancak bu hafta yaşanan piyasa dalgalanmaları öncesinde hazırlanan ve Fed üyelerinin beklentilerini içeren “dot plot” bunu yansıtmayabilir.

Pershing Square Kurucusu Bill Ackman Fed’in bugün ve temmuz ayında 75 baz puan faiz artırmasının piyasalardaki güven ortamını iyileştireceğini, hatta 100 baz puanlık bir adımın daha iyi olacağını belirtti.

DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach bir adım daha öteye giderek Fed’e faizi tek seferde yüzde 3’e çıkarma çağrısı yaptı. Omega Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Leon Cooperman CNBC’ye yaptığı açıklamada, petrol fiyatları ya da Fed’in ABD ekonomisini 2023’te resesyona sokmasını beklediğini söyledi.

Kaynak: Investing

Piyasalar FED'in faiz kararına odaklandı: Gram altın 1.019 TL'den işlem görüyor! ile ilgili etiketler faiz altın Dolar Fed
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.