Philip Mountbatten kimdir? Prens Philip neden öldü?

Buckingham Sarayı'ndan yapılan son dakika açıklamasında Kraliçe Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip Mountbatten’in 99 yaşında öldüğü ifade edildi. Peki, Prens Philip Mountbatten kimdir?

Buckingham'dan yapılan son dakika açıklamasında Prens'in sabah saatlerinde 99 yaşında hayatını kaybettiği belirtildi. Prensin ölüm nedenine ilişkin henüz net bir açıklamada bulunulmadı.

99 yaşında yaşamını yitiren Prens, uzun bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele vermekteydi. Geçtiğimiz aylarda ise hastanede tedavi gören Prens Philip, son görüntüsünü taburcu olduğu gün vermişti. Cenaze programının önümüzdeki günlerde ilan edileceği de duyuruldu.

Prens Philip'in hastanede olduğu dönemde hayatını kaybetmesi halinde izlenecek yol haritası daha önceden belirlenmişti. Buna göre haberi ekranda duyuracak olan spikerlerin de gelişmeleri olay yerinden bildiren muhabirlerin de siyah giymesi gerekiyor. Tüm ülkede ulusal yas ilan edilecek, bayraklar Buckingham Sarayı'nın üzerindeki hariç yarıya kadar inecek.

Philip Mountbatten Kimdir?

10 Haziran 1921 tarihinde dünyaya gelen Philip, Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth'in eşidir. Doğumunda kendisine Yunanistan ve Danimarka Prensi unvanı verilmiştir ve armasında halen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır.

İskoçya ve Almanya okullarında Alman Yahudi eğitimciler tarafından yürütülen bir eğitim gören Philip, 18 yaşındayken İngiltere'nin Kraliyet Donanmasına katıldı. Philip, II. Dünya Savaşı'nda iki karşı tarafta olan ailelerden olmasına karşın bu yıllar sırasında görev yaparak, iki Alman kardeşin hukuk mücadelesi ile karşı tarafında savaştı. 16 Temmuz 1942 tarihinde teğmenliğe yükseldi. Aynı yılın ekim ayında, 21 yaşındayken Kraliyet Donanmasının en genç teğmenlerinden birisi olarak, HMS Wallace gemisinde teğmen oldu.

Savaştan sonra, Mart 1947'de Philip, bütün sıfatlarından feragat ederek, İngiliz büyükannesi ve büyükbabasının soyadlarını kullandı. Bundan sonra "Teğmen Philip Mountbatten" olarak anılmaya başlandı. Aynı yıl, Prenses Elizabeth Alexandra Mary ile dolayısıyla İngiliz tahtının varisi ile evlendi.

Evlendikleri gün, kendisine His Royal Highness stili verildi. Kraliçe II. Elizabeth'in babası olan dönemin Birleşik Krallık Kralı VI. George tarafından Duke of Edinburgh yani Edinburgh Dükü olarak atandı.

1952 yılında babasının ölümü üzere tahta geçen II. Elizabeth'e konsortluk eden Philip deniz kariyerini sonlandırdı.

Prens unvanlarından feragat eden Philip, 1957 yılında eşi Kraliçe II. Elizabeth tarafından Britanya Prensi olarak atandı. Philip Birleşik Krallık'ın en uzun hizmet eden Monark Eşi oldu. Uzun süre Cambridge ve Edinburgh Üniversitelerinin şansölyeliği görevini yürüttü. Prens Philip Buckingham Sarayının yaptığı açıklamaya göre 9 Nisan 2021'de hayatını kaybetti.

Dük Nedir?

Dük (erkek) veya Düşes (kadın), geleneksel olarak monarşi ile yönetilen Avrupa ülkelerinde imparator, kral ve prensten sonra gelen bir soyluluk ve egemenlik unvanıdır. Dükalıklar yani düklerin yönettiği devletler genellikle imparatorluk veya krallıklara bağlı yarı bağımsız eyaletlerdir. Dük unvanı babadan oğula geçer. Dükler Krallık yönetiminde çoğu zaman etkili olmuştur. Hanedanlık bağları ve akrabalıklar sayesinde kral veya imparator düklerle beraber karar alırdı.

Philip Mountbatten kimdir? Prens Philip neden öldü? ile ilgili etiketler Philip Mountbatten prens dük
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.