Peygamberimizin ana rahmine düştüğü gece hangisidir? Regaib gecesi faziletleri nelerdir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ana rahmine düştüğü gece olarak adlandırılan Regain Kandili’nin önemi çok büyüktür. “Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamına gelen Regaib Kandili gecesi faziletleri nelerdir?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamına gelen Regaib, hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında da kullanılır.

Regaib Kandili Gecesinin Faziletleri

Regaib gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde -gün belirtilmeden- oruç tutulması tavsiye edilen aylardan birisidir. Receb ayında bulunmakla birlikte özellikle tasavvufî eserlerde yer alan, Hz. Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düştüğü, Receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı adıyla bir namaz kılmanın sevap olduğu ve bu gecenin birçok faziletinin bulunduğu yönündeki rivayetlerin asılsız olduğu hadis âlimlerince belirtilmiştir.

Peygamberimizin ana rahmine düştüğü gece hangisidir? Regaib gecesi faziletleri nelerdir?

Regaib Kandili İlk Ne Zaman Kutlandı?

Regaib gecesiyle ilgili özel ibadet ve kutlamalar IV. (X.) yüzyılda ortaya çıkmış olup bu gecenin ilk defa kandil olarak kutlanmasına Kudüs’te 448 (1056), Bağdat’ta 480 (1087) yılında başlanmıştır.

Eyyûbî Hükümdarı el-Melikü’l-Kâmil, Regaib namazının camilerde kılınmasını ve bu gecenin kutlanmasını yasaklamıştır.

 

Peygamberimizin ana rahmine düştüğü gece hangisidir? Regaib gecesi faziletleri nelerdir? ile ilgili etiketler Kandil peygamber REGAİB gece
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.