Perseverance, Mars'ın son görüntülerini eve yolladı!

Komşumuz Mars, gezegenimiz Dünya'nın birçok açıdan adeta ikizi gibidir ve 'Goldilocks bölgesi' denilen bölgede, yani 'yüzeyde suyun sıvı kalabildiği' şeridin içindedir. Yüzeyindeki okyanus tabanları ve kanyonlar; yapılan analizlerin yanısıra Mars'ın bir zamanlar okyanuslarla dolu, atmosferi kalın, yaşam dostu bir yer olduğunu gösteriyor. Mars'ın başına her ne geldiyse; Dünyamızı aynı kaderden koruyabilmemiz, kaçabilmemiz veya haberimiz olarak yok olmamız için araştırılıp analiz ediliyor.

Kızıl komşumuz Mars, popüler kültüre yayılmış olan 'Marslılar' olgusu yüzünden kamuoyunun her zaman özel olarak ilgisini çekmiştir.

Mars'ta maalesef bildiğimiz anlamda hayat olmadığı ise biliniyor. Yeraltında korunmuş su dolu mağaralar veya toprağın derinliklerine inmiş böcek benzeri canlılar; Mars için bilimin izin verdiği en kompleks canlılar olacak. Yine de, bilimsel araştırma ve sonuçlardan bağımsız olarak insanlığın ortak kültüründe 'Marslılar' her zaman özel bir yer tutacak. 

MARS'IN EN GÜNCEL GÖRÜNTÜLERİ

NASA, Perseverance uzay aracı tarafından çekilen Mars’ın son görüntüsünü yayınladı. Görüntüler, görenleri hayrete düşürdü.

Perseverance, iki haftadır Mars üzerinde konuşlandırılmış durumda.

DÜNYALILARIN MARSLI ARAMA SERÜVENİ

NASA ise, 1970'lerde Carl Sagan'ın liderliğinde, basitçe 'kıpırdayamayan bir laboratuvar' olan Viking 1 ve 2 sondalarını Mars'a indirdi ve (olumlu veya olumsuz) sonuçsuz kalan astrobiyolojik deneylerde bulundu. 

Bu tarihten itibaren Mars'a çok sayıda uzay aracı gönderildiyse de bu sondaların hepsi jeolojik, sismik ve coğrafi keşif görevlerini icra etmek için üretilmişti. 

Mars'a 1970'lerden beri bu yıl gönderilmesi planlanan, Avrupa Uzay Ajansı ve Rus Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü ilk astrobiyoloji görevi ExoMars sondası ise, Ukrayna-Rusya savaşının ardından Avrupa Uzay Ajansı tarafından rafa kaldırıldı. 

Özetle, sanılanın aksine, NASA, Mars'ta 'yaşam aramıyor'. Yaşam aranan yerler daha çok Jupiter'in uydusu Europa üzerine yoğunlaşmış durumda. Europa'da şu anda hali hazırda radyasyondan korunmuş 14 km'lik buz bir kabuğun altında milyarlarca yıldır kapalı kalmış, dünyadakine çok benzer ve dünyadakinin 3 katı büyüklüğünde bir okyanus bulunuyor. Bu okyanusun içinde (belki de balina benzeri) zeki canlılar bulunabileceğin önünde ise henüz bulunmuş bir engel bulunmuyor. 

 

 

Cengiz Büyükuncu | SuperHaber

Perseverance, Mars'ın son görüntülerini eve yolladı! ile ilgili etiketler Mars NASA Uzaylı görüntü Perseverance SONDA azim
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.